Grote shopping enquête peilt bij 1.605 Belgen naar hun koopgedrag
Pop-ups zijn populairder dan ooit en bieden een gedeeltelijke oplossing voor leegstand.
Eén op de drie Belgen (34,3%) stoort zich aan de leegstand in shoppingcenters en één op de zeven (14%) stelt dat ze daardoor minder vaak zullen komen winkelen.
Als we gaan shoppen, nemen we graag onze tijd. Meer dan de helft van de Belgen (53,3%) shopt twee uur of langer. En waar geven we in de shoppingcentra dan het liefst onze centen aan uit? 44% kleding, 13% vrije tijd, 12% verzorging, 9% horeca en 5% schoenen.
Shoppingcenters trekken meer jongeren aan. Het aantal tieners en twintigers die komen shoppen steeg met 5,6% tegenover vorig jaar. De Belgische shopper in 2019 is gemiddeld 40 jaar en geeft gemiddeld 81 euro uit per bezoek.
En opvallend: ondanks de klimaatdiscussie gebruiken nog steeds 6 op de 10 shoppers de auto om naar het winkelcentrum te rijden. Bij shoppingcenters buiten de steden is dit zelfs meer dan 7 op de 10. Sinds 2018 is het aantal shoppers dat met het openbaar vervoer komt, licht dalend (-0,4%)
De leegstand in de Belgische winkelstraten stijgt. Begin dit jaar stond ongeveer 12% van de winkels in België leeg. Beheerders en uitbaters van shoppingcenters proberen die trend te keren met allerlei initiatieven zoals pop-ups.
En wat blijkt? Die pop-ups zijn vandaag populairder dan ooit. 6 op de 10 shoppers houdt er erg van en bijna 3 op de 10 zelfs heel veel. Voor het eerst blijkt bovendien dat leegstand de bezoekers ook afschrikt. 1 op de 3 Belgen stoort zich immers aan de leegstand in de shoppingcenters.
Bovendien zal 1 op de 7 daardoor zelfs minder vaak komen winkelen. Dat alles komt uit de jaarlijkse shopping enquête afgenomen bij 1.605 Belgen van Ceusters, de grootste beheerder van winkelcentra in ons land.
Zowel grootsteden als Antwerpen, Brussel of Charleroi als kleinere steden zoals Sint-Niklaas of La Louvière ontsnappen er niet aan: fysieke winkels hebben het steeds moeilijker om het hoofd boven water te houden.
Dit jaar is de leegstand in de Belgische winkelstraten al voor het elfde jaar op rij gestegen. Op 1 januari stond 11,9% van de winkels leeg. Ter vergelijking: bij het uitbreken van de economische crisis in 2008 was slechts 7,6% van de commerciële ruimtes buiten gebruik.
Dit jaar staan gemiddeld zo'n 7,4% van de winkels in de shoppingcenters leeg. Al zijn er wel grote verschillen. Shoppingcenters in de binnenstad kampen over het algemeen met meer leegstand dan hun tegenhangers buiten de stad. Dat heeft volgens experten zeker ook te maken met bereikbaarheid.
"Bereikbaarheid is een heet hangijzer in de retailsector. Dat er meer leegstand is in de binnensteden heeft ongetwijfeld ook te maken met het feit dat de mensen door het drukke verkeer of moeilijke toegankelijkheid moeilijker in de steden raken of meer moeten betalen voor een parkeerplaats. Veel handelaars willen daarom nog meer in dialoog gaan met de lokale overheden." Hans Van Laer, Head of marketing en Research Ceusters
De redenen voor de leegstand zijn niet ver te zoeken: minder passage, meer online bestellingen, een wijzigend consumentengedrag en bereikbaarheidsproblemen. Met als gevolg dat naast de winkelstraten ook shoppingcenters met leegstand te maken krijgen.
De jaarlijkse enquête van Ceusters - ondertussen al de vijfde keer en tevens de grootste shoppingenquête van ons land - werpt nu voor het eerst een unieke blik op wat die leegstand bij de shoppers teweeg brengt.
En wat blijkt: de leegstand stoort niet alleen de winkeleigenaars en beheerders maar vooral de duizenden bezoekers. Maar liefst 1 op de 3 Belgen (34,3%) geeft aan zich te ergeren aan de lege panden en ruimtes. Eén op de 7 (14%) zal daardoor zelfs minder vaak komen winkelen.
Pop-ups
Beheerders en eigenaars van shoppingcenters trachten de leegstandstrend te keren via het brengen van pop-ups en andere tijdelijke winkelinvullingen. Alleen al in de eerste 3 kwartalen van 2019 bedroeg het aandeel tijdelijke verhuringen 5,6 % van het totaal aantal panden in de shopping centers beheerd door Ceusters.
"We zien het als één van onze belangrijkste taken om de leegstand in de projecten weg te werken. Pop-ups zijn daar een uitstekende oplossing voor. Ze zijn spannend omdat ze op korte termijn winkels creëren die creatief en nieuw zijn, én ze komen in alle soorten en maten." Hans Van Laer, Head of marketing & Research Ceusters
En die pop-ups blijven bijzonder populair. 6 op de 10 shoppers houdt van pop-up winkels (26% zelfs zeer veel vs. slechts 13% die er helemaal niet van houden). Bijna 8 op de 10 shoppers merkt geen verschil tussen de kwaliteit van pop-up winkels tegenover een gewone winkel.
Meer jongeren en minder gepensioneerden
Uit de jaarlijkse enquête blijkt de gemiddelde shoppende Belg 40 jaar te zijn. Dat is zo'n 18 maanden jonger dan vorig jaar. Maar even opvallend: shoppingcenters trekken meer jongeren aan.
Concreet steeg het aantal tieners en twintigers in de shoppingcenters met 5,6% tegenover vorig jaar. Tegelijkertijd trekt een trip naar het shoppingcenter wel minder zestigplussers aan. In 2018 was meer dan 1 op de 4 shoppers ouder dan zestig, vandaag is dat nog maar 1 op de 5.
"Veel shoppingcenters in ons land spelen al jaren meer en meer in op beleving. Ze organiseren optredens voor kinderen, modeshows maar ook tentoonstellingen en zelfs een autosalon. Dat lokt veel jongeren naar het shoppingcenter. Tegelijk wordt er ook meer en meer ingezet op eet- en drankgelegenheden wat iedereen aanspreekt." Hans Van Laer, Head of marketing & Research Ceusters
Als we gaan shoppen, nemen we graag onze tijd. Meer dan de helft van de Belgen (53,3%) shopt twee uur of langer. En waar geven we in de shoppingcentra dan het liefst onze centen aan uit? 44% kleding, 13% vrije tijd, 12% verzorging, 9% horeca en 5% schoenen.
Gemiddeld 6 winkels
Als we gaan shoppen, geven we gemiddeld zo'n 81 euro uit. In veel gevallen gaat het dan om uitgaven voor het hele gezin. Iets concreter kunnen we zeggen dat meer dan één op twee Belgen - 56% om precies te zijn - tijdens een gemiddelde shoppingdag tussen de 25 en 125 euro uitgeeft. Het is een cliché, maar vrouwen gaan nog steeds het vaakst shoppen: 64,5% vrouwen tegenover 35,5% mannen. En leuk detail: we stappen gemiddeld 6 winkels binnen.
En tot slot. Ondanks de klimaatdiscussie gebruiken nog steeds 6 op de 10 shoppers de auto om naar het winkelcentrum te rijden. Vergeleken met vorig jaar is er ook geen stijging in het aantal shoppers dat met het openbaar vervoer komt.
Niels Verellen uit Herentals is Principal Scientist bij imec's Life Science Technologies departement (Heverlee). Daar ontwikkelt hij geïntegreerde fotonica-oplossingen voor life science toepassingen.
'Chiptechnologie biedt ons de mogelijkheid om de beperkingen van klassieke microscopen te omzeilen', zegt PhD. Verellen, oudleerling van kOsh Campus Collegestraat.
De gekende buitenspeeldagen in Neteland, met speelmogelijkheden op verschillende centrale locaties, kunnen door corona niet doorgaan. Omdat de vrijetijdsdiensten van Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Olen en Vorselaar kinderen wel de kans willen geven om fijn en veilig buiten te spelen, leggen ze dit jaar de focus op speelstraten en op de uitdagingen van koning Arthur.
Neteland en de hulp voor koning Arthur
Heb je een pril idee om een eigen onderneming te starten? Heb je concrete plannen om een horecazaak te beginnen? Of heb je al een eigen handelszaak en wil je met ons bekijken wat de eventuele volgende stappen zijn om je zaak verder te doen groeien?
De medewerkers van het contactcentrum ondernemen staan voor je klaar.
Op 1 april 2021 opende het contactcentrum ondernemen van stad Geel.
Westerlo heeft na 6 duels zonder driepunter weer kunnen aanknopen met de overwinning. Tegen Deinze volstond een doelpunt van Kyan Vaesen.
Voor beide ploegen stond er amper nog iets op het spel. Westerlo is nu 4e met 42 punten, 4 meer dan nummer 5 Deinze. (VRT NWS)
Het gemeentebestuur van Kasterlee biedt een toegankelijk en coronaproof alternatief aan voor de Buitenspeeldag. Alle Kastelse lagereschoolkinderen krijgen een doosje met stoepkrijt waarmee ze kunnen buitenspelen.
Dit jaar geen groot evenement op woensdag 21 april, maar wel speelgoed om buiten mee te spelen op deze speciale dag. De doosjes worden verdeeld via de scholen en kunnen gebruikt worden om woensdagnamiddag mee buiten te spelen.
Maak je een tekening? Zet deze dan online met de hashtag #BSDKASTERLEE.
Op vrijdag 16 april streek een mobiel tandartsenteam neer in Ten Hove en later op de dag ook aan Den Travoo in Balen. Inwoners die doorverwezen werden vanuit de sociale dienst, konden er terecht voor een standaard screening van hun gebit. In totaal namen 36 inwoners plaats in de tandartsstoel.
Het gaat om mensen die het financieel moeilijker hebben en een bezoek aan de tandarts daarom vaak uitstellen. Met deze preventieve screening willen we grote tandproblemen vermijden.
Onder het motto 'Eerst de balken, dan de noten' – er moet verbouwd worden voor er weer muziek kan weerklinken – lanceerde de legendarische Hnita Jazz Club uit Heist-op-den-Berg vorige week een oproep om 50.000 euro in te zamelen om haar (bijna) gerenoveerde concertzaal in te richten.
10 dagen na de oproep werd al meer dan 25.000 euro geschonken door muziekliefhebbers en sympathisanten uit heel Vlaanderen.
Twee IT-bedrijven die onafhankelijk hun krachten bundelen: niet alledaags, maar het gebeurde wel bij softwarebedrijf DDA IT en allround IT-speler Netropolix. Waar die eerste haar software wil moderniseren, helpt de tweede door deze pakketten naar de cloud te brengen. Een hele uitdaging.
DDA IT gaat voor modernisering
Voor het eerst heeft er een drone op een andere planeet dan de aarde gevlogen. De testvlucht van de Ingenuity, de mini-helikopter die midden februari op Mars is geland, is succesvol verlopen.
De officiële aankondiging van een Super League met 12 absolute Europese topclubs doet de voetbalwereld op zijn grondvesten daveren.
Hoe kijkt onze voetbalcommentator Peter Vandenbempt naar die ontwikkeling?
Dit is niets minder dan een atoombom die gedropt is op het Europese voetbal. Je kan het niet overschatten. Alleen is ze nog niet echt ontploft, zou ik zeggen.