U bent hier

Portugal gastland op internationaal wijnsalon Megavino

Nationaal
29.09.2014 - 16.02u
Door: Herman Gezelle

Na Spanje vorig jaar staat buurland Portugal van 24 tot 27 oktober in de kijker op de 16e editie van het internationaal wijnsalon Megavino in Brussels Expo.   « A world of difference » luidt de slogan van de overkoepelende organisatie Vini Portugal die op een hippe en open groepsstand zowat 50 producenten voorstelt uit alle regio’s van het schiereiland. Verschillend omwille van de kwalitatieve progressie dat het land de voorbije jaren gemaakt heeft.

Tal van nieuwe en jonge bedrijven die erg knappe en vooral hypermoderne wijn maken, vaak op basis van traditionele rassen, al dan niet geblend met meer internationale variëteiten, en die vooral aan een breed smaakprofiel beantwoorden. Reken daar nog andere trendy regio’s als Alentejo en Lisboa bij, samen met de belangrijkste Belgische invoerders, en je begrijpt dat Megavino dit jaar echt wel Portugees kleurt met een bijzonder ruim aanbod wijnen.

Nog aan te stippen : op het centraal paviljoen van gastland Portugal komt een meer dan 100m2 tellend ‘proeftheater’ waar de bezoeker vier dagen lang becommentarieerde proeverijen kan bijwonen. En die zijn best wel origineel want de wijnen van Madeira zijn het hoofdthema van de masterclasses.

Gevarieerd aanbod

Opnieuw worden zo’n 370 exposanten verwacht uit 32 verschillende landen en zullen er niet minder dan 10.000 wijnen kunnen ontdekt en geproefd worden.  

Naast Portugal nemen traditioneel Frankrijk, Spanje en Italië de grootste paviljoenen voor hun rekening. Frankrijk groepeert enkele belangrijke regio’s als Bordeaux, Beaujolais, Champagne en Rhône, maar ook producenten uit de Elzas, Loire, Bourgogne, Provence, Corsica en uiteraard de Languedoc-Roussillon tekenen present. Nieuw zijn de paviljoenen

 van Fronsac dat foodpairing aan de hand van workshops in de kijker stelt, en Bergerac dat naast producenten ook met een hippe wijnbar uitpakt.

Spanje weet opnieuw te verrassen met een gloednieuw paviljoen en een mix van de beste invoerders in ons land en tal van producenten. Ook het cava instituut maakt weer haar opwachting, net als de regio Navarra die er voor het eerst bij is. Nog aan te stippen : het eigen Spaanse proeftheater waar de bezoeker de klok rond proeverijen kan bijwonen.

Italië, ook al met een gloednieuwe stand, kent een bonte mix van producenten en invoerders, terwijl verschillende regio’s een eigen paviljoen voor hun rekening nemen.

Terug van weggeweest is Duitsland met een trendy en loungy stand en vooral jonge producenten. Ook Luxemburg is er opnieuw bij, net als Oostenrijk, Californië, Chili, Argentinië, en zelfs de voormalige oostbloklanden als Bulgarije, Hongarije en Tsjechië.

Steeds meer professionals

Opvallend detail : ongeveer de helft van de exposanten zijn producenten die voor het eerst hun wijnen voorstellen op de Belgische markt en op zoek zijn naar een invoerder. En dat maakt Megavino ook voor de professionele bezoeker het niet te missen internationale wijnsalon van ons land !

Nieuwigheden, naast Portugal, tref je aan  op de landenpaviljoenen van Spanje (24 bodegas), Frankrijk (een 50-tal bedrijven) en Italië (met o.m. de regio’s Puglia, Pisa en Umbrië) maar ook  wereldwijn met voor het eerst een nationaal paviljoen van Zuid-Afrika (8 producenten). Kortom keuze genoeg voor wie op zoek is naar enkele nieuwe referenties om zijn wijngamma uit te breiden. Nog aan te stippen het Spirits paviljoen dat met tal van first releases, zoals o.m. een Belgische gin, meer dan ooit in de kijker zal staan.

Die professionals zijn uiteraard elke dag welkom maar vooral maandag 27 oktober staat in het teken van de vakbezoeker met tal van extra workshops en mini expo’s.

Bruisende randactiviteiten

Maar Megavino is zoveel meer dan louter ‘maar’ een wijnsalon. Niet minder dan een 80-tal proeverijen, masterclasses, demo’s en workshops, zowel in onze trendy loungezalen als op de diverse landenpaviljoenen,  zullen tijdens deze vierdaagse plaatsvinden en kunnen door de bezoeker gratis bijgewoond worden. Portugal, Frankrijk, Spanje, Luxemburg, Chili tot zelfs Bulgarije en Pisa, allemaal hebben ze hun eigen degustatietheater. Op voorhand inschrijven hoeft niet, gewoon aanmelden ter plaatse. Raadpleeg de kalender via de Megavino website.

Eén activiteit springt er zonder meer uit omdat ze zo origineel is : het ‘jongeren en wijn event’, georganiseerd door de Pays d’Oc wijnen op de openingsavond van Megavino. Niet minder dan 1000 jongeren zullen kunnen kennismaken met een uitgebreide selectie Pays d’Oc wijnen in een heuse loungeruimte, voorzien van trendy meubilair en verlichting, passende gerechtjes en swingend op de beats van DJ CRazy Sir G, één van de sterren op de voorbije editie van Tomorrowland.

Gloednieuwe website

Uit exit polls tijdens de voorbije editie bleek dat Megavino op een erg trouw én vooral jong publiek kan rekenen : de gemiddelde leeftijd bedroeg 38 jaar en zelfs 39% van alle bezoekers situeert zich in de leeftijdscategorie 25 -35 jaar.

Reden genoeg om een nieuwe, jong ogende en vooral erg dynamische website te creeëren met wekelijkse newsfeeds, animatiefilmpjes, foto’s, alle praktische informatie over het salon, en uiteraard de links naar sociale netwerken als facebook en twitter. Hou de site in de gaten want tal van activiteiten worden dagelijks bijgewerkt.

Praktische Info :

Megavino 2014, van vrijdag 24 tot en met maandag 27/10, Paleis 1, Brussels Expo, www.megavino.be , toegang 10€, degustatieglas en beursplan inbegrepen.

Nnieuws geeft 50 vrijkaaten weg - later meer.

 

 

 

imageMeer nieuws

Justitie : "Jobstudenten digitaliseren massaal strafdossiers'

Justitie : "Jobstudenten digitaliseren massaal strafdossiers'
EU | Kempen regio | Nationaal | Neteland 18.08.2022 - 01.35u

SKS Herentals en Immer Oost tevreden met gelijkspel : 2-2

SKS Herentals en Immer Oost tevreden met gelijkspel : 2-2
Herentals | Westerlo 17.08.2022 - 22.17u

Open Monumentendag Westerlo : 'gebouwd voor de eeuwigheid?'

Open Monumentendag Westerlo : 'gebouwd voor de eeuwigheid?'
Kempen regio | Nationaal | Westerlo 17.08.2022 - 14.35u

Herstellingswerken rotonde Ringlaan (N153) met Augustijnenlaan Herentals

Herentals | Kempen regio | Neteland 17.08.2022 - 14.22u

Markant : Belgische première van Jubilate Deo in Herentals

Markant : Belgische première van Jubilate Deo in Herentals
Herentals | Kempen regio | Nationaal | Neteland 17.08.2022 - 13.54u

Blik op de coronacijfers: aantal besmettingen en aantal patiënten in het ziekenhuis blijven dalen

EU | Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 17.08.2022 - 12.33u

Ziekenhuis Geel geeft symbolisch startschot voor bouwwerken zijvleugel

Geel | Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 17.08.2022 - 10.04u

Duivenbond Grobbendonk huldigt kampioenen 2021

Duivenbond Grobbendonk huldigt kampioenen 2021
Grobbendonk | Neteland 17.08.2022 - 08.56u

Ella Leyers mag geen twee maar vier keer per week op zoek naar "De ideale wereld"

Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 17.08.2022 - 00.39u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto