De Portugese inzending Salvador Sobral heeft met het nummer "Amar pelos dois" de 62e editie van het Eurovisiesongfestival gewonnen. Hij is daarmee de allereerste Portugese winnaar van de liedjeswedstrijd. "Dit is een overwinning van de betekenisvolle muziek", zegt hij in een eerste reactie. Onze Belgische trots Blanche is op de vierde plaats geëindigd.

Voor de tweede maal in de Songfestivalgeschiedenis worden de punten van de vakjury's en van het publiek afzonderlijk uitgedeeld. Dit maakt de puntentelling veel spannender. Na de punten van de vakjury's stond Portugal afgetekend aan de leiding, toch was het op die manier toch nog een thriller van formaat.

Op het einde ging het nog tussen Portugal en die andere topfavoriet Bulgarije. Uiteindelijk is Salvador Sobral toch uit de bus gekomen als winnaar.

De twintiger heeft met het gevoelige nummer "Amar pelos dois" Portugal de eerste Songfestivaloverwinning bezorgd. "We leven in een tijd van fastfoodmuziek", zegt hij in een eerste reactie. "Dit is een overwinning van de muziek, voor mensen die muziek maken met betekenis en met gevoel. We moeten de muziek terugbrengen naar het Songfestival." (vrt)