Umicore heeft een nieuw programma gelanceerd: ‘Powered by Umicore’. Het programma biedt financiële en technische ondersteuning voor een aantal projecten rond schone mobiliteit, uitgevoerd door studenten aan verschillende universiteiten en hogescholen.

 
 

Umicore heeft een nieuw programma gelanceerd: ‘Powered by Umicore’. Het programma biedt financiële en technische ondersteuning voor een aantal projecten rond schone mobiliteit, uitgevoerd door studenten aan verschillende universiteiten en hogescholen.

Schone mobiliteit is een middel om wereldwijde uitdagingen aan te gaan, zoals het verhogen van de energie-efficiëntie, het verminderen van de CO2 emissies en het verbeteren van de luchtkwaliteit.

Via ‘Powered by Umicore’ wil Umicore studenten enthousiast maken voor technologieën zoals herlaadbare batterijen en fotovoltaïsche toepassingen en ze ertoe aanzetten om innovatieve oplossingen te ontwikkelen.

Umicore wil schone mobiliteit ook beter bekendmaken bij het grote publiek.

In 2013 zal het ‘Powered by Umicore’-programma meer dan 50 Belgische studenten steunen. Met zelfgebouwde futuristische voertuigen nemen de studenten deel aan wedstrijden zoals de Formula Student challenge en de Shell Eco-marathon.

Umicore financiert de helft van de ontwikkelingskosten voor elk voertuig en investeert dit jaar bijna 100.000 euro in deze initiatieven. Umicore wil het ‘Powered by Umicore’-programma ook uitbreiden naar andere landen.

De drie eerste teams die aan het initiatief deelnemen, zijn:

1. De Umicore Solar boat (Universiteit Antwerpen): 16 bachelor- en masterstudenten nemen deel aan de tweejaarlijkse Dong Solar Challenge, de wereldcup voor boten op zonne-energie, die in juli 2014 in Nederland plaatsvindt.

Alain Verschoren, Rector van de Universiteit Antwerpen, verklaart: “De Universiteit Antwerpen is er trots op dat Umicore de hoofdsponsor is voor dit project. Onze onderzoekers werken al jarenlang samen met Umicore. Zo resulteerde onze samenwerking bijvoorbeeld in de ontwikkeling van de krachtigste elektronenmicroscoop ter wereld – het paradepaardje van onze onderzoeksgroep EMAT.

De knowhow en de technische en financiële steun van Umicore is ook cruciaal voor het Solar Boat-project. We zijn ervan overtuigd dat de steun van Umicore deze studenten van onze gloednieuwe faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen in staat zal stellen om op een sterke plaats in de rangschikking te eindigen.”

Jan Dewinter, 20, student en verantwoordelijk voor het ontwerp van de romp, voegt hieraan toe: “Het is een fantastische motivatie dat een bedrijf zoals Umicore, dat als een van de duurzaamste bedrijven ter wereld wordt beschouwd, onze visie en ideeën steunt."

2. De Umicore Thomas More e-car (Thomas More hogeschool, Mechelen): 24 bachelor- en masterstudenten nemen deel aan de Formula Student challenge voor elektrische voertuigen van 3 tot 7 juli 2013 in het VK en van 8 tot 11 augustus 2013 in Tsjechië.

Machteld Verbruggen van Thomas More zegt hierover: "Om hooggekwalificeerde carrièrestarters af te leveren, werkt Thomas More samen met ondernemingen die actief zijn in onze expertisedomeinen, zoals duurzame mobiliteit. Umicore is een leider in dit domein."

Koen De Backer, 22, Team Captain, voegt hieraan toe: "Met de steun van Umicore krijgen we de kans om nieuwe technologieën toe te passen waarmee we duurzame oplossingen kunnen ontwikkelen voor de mobiliteitsproblemen van vandaag en morgen."

3. De Umicore Eco-car (VUB, Vrije Universiteit Brussel): 14 masterstudenten ingenieurswetenschappen nemen deel aan de Shell Eco-marathon van 15 tot 19 mei 2013 (Nederland) en de Murcia Alternative Endurance race in oktober 2013 (Spanje).

Paul De Knop, Rector van de VUB: "Het VUB Ecoteam geeft weer waarvoor de Vrije Universiteit Brussel staat: duurzaam, innovatief, ondernemend en gesteund door een enthousiaste groep studenten.” Michaël Hinderdael, 21, teamleider, voegt hieraan toe: "Ons team onderzoekt manieren om het energieverbruik van vervoermiddelen te verminderen.

Dankzij de steun van Umicore kunnen we onze concepten uitvoeren en ze testen in de competitieve omgeving van races waarin alles draait om energie-efficiëntie."

 Beelden EV / Nnieuws.