'Afgelopen week kreeg brandweer van Turnhout (Taxandria) een oproep met de vraag een kat en haar kittens op te sporen in een verlaten winkelpand verbonden aan een eveneens niet meer operationele bakkerij met woongedeelte in Singel Gierle', vertelt Francine Verboven, penningmeester Herentalse Zwerfpoezen vzw.

'De kat – wild, een maand geleden bevallen van 4 kittens en nadien gesteriliseerd – werd in de leegstaande winkel tijdelijk opgevangen met haar kittens tot die na de vereiste wettelijke termijn van minstens 3 maanden en de nodige medische handelingen (sterilisatie/castratie en chippen) kunnen geplaatst worden in een gezin.

De wilde kattin zou nadien terug uitgezet worden op de plaats waar ze gevangen werd, nl. in de tuin van het woongedeelte waar ze verder zou gevoederd worden en een veilig onderkomen zou krijgen.

Ondertussen zorgde Heidi - onze vzw-voorzitter HZP met een groot hart voor dieren – dat het kattengezinnetje elke dag werd voorzien van de nodige zorgen waaronder voeding, water, kattenbakvulling, ontwormen, ontvlooien, inentingen enz.

Omdat Heidi niet in Gierle woont, heeft ze hulp gevraagd aan twee zonen van haar zus, Toon en Gijs, zodat ze niet dagelijks op en af moet rijden. Ook haar 85-jarige moeder heeft geholpen waar ze kon.

Alles ging goed tot zaterdagavond de kat opeens verdwenen leek, nergens meer te bespeuren, alsof ze in rook was opgegaan. Een speurtocht van maar liefst 4 uur werd ingezet, want ook de andere gedeelten van de bakkerij werden onderzocht. Moeder van Heidi en ook vriendin Suzy werden ingezet.

Een bijkomende moeilijkheid is dat een wilde kat zich doodstil houdt en niet reageert als je haar roept.

Zondagavond werd het Heidi even te veel en rond 21u 's avonds reed ze terug, samen met ondergetekende, want ze was zo overstuur dat ik haar onmogelijk alleen naar ginder durfde te laten rijden.

We gingen nog eens zoeken en in elk deel van het pand eten en water zetten, zodat we de dag nadien zouden kunnen zien of ze er nog aanwezig was.

Want als ze toch buiten geraakt was aan de kant van de drukke baan, dan zou ze misschien kunnen overreden worden of in het slechtste geval al overreden zijn.
Ondertussen was het al maandag geworden.

Jan – de man van Heidi - werd ingeschakeld en die kwam gewapend met gereedschapskist en toebehoren om de hele winkelruimte te ontmantelen, d.w.z. gaten geboord in de ingemaakte kasten, planken verwijderd, alles waar ze maar eventueel zou kunnen inzitten werd onder handen genomen, maar geen kat te bespeuren.

De kittens waren in tussentijd veilig ondergebracht op de bovenverdieping van de bakkerij. Ook maandagavond is Martine, ook medewerker van onze vzw, nog eens met Heidi naar Gierle gereden, want die wist geen blijf met zichzelf en kende echt geen rust.

Valerie Vermeulen - onze vaste dierenarts uit Herentals - was ook al komen kijken en heeft in alle openingen aan 't filmen geweest om te zien of ze de kat kon localiseren. Ook Steffie - ervaren poezenvanger - was komen opdagen met een schepnet, want een wilde kat pak je niet zomaar eventjes op.

Ze ging zelfs een ingemaakte kast met dubbele bodem te lijf met een zaag. Even werd ook het gebruik van een infraroodcamera geopperd, maar dat bleek onmogelijk en ondoenbaar in een afgesloten ruimte.

En dan kwam dierenarts Valerie uiteindelijk met het lumineuze idee om de brandweer te bellen. Die zijn toch gespecialiseerd in zulke onmogelijke situaties en hebben de nodige ervaring en materiaal om in te grijpen. Zo gezegd zo gedaan, dinsdagvoormiddag werd de brandweer Taxandria Turnhout gebeld en die was al gauw ter plaatse, volledig in beschermende kledij.

Al snel wisten ze de kat te localiseren, nl. in het valse plafond van de winkel. Ze namen een paneel weg uit het plafond en zagen haar levend en wel zitten , maar konden er niet aan om haar te ontzetten uit die penibele situatie. Gelukkig wist Heidi raad en zorgde ervoor dat een trapladder tegen de opening in het plafond gezet werd, zodat de kat – nadat ze bekomen was van haar hachelijke avontuur – veilig naar beneden zou kunnen.

Tot dan zet ze eten in het opengemaakte plafond en drinken beneden, want dit is niet zonder gevaar. De elektriciteit werd afgezet, want poes zou per ongeluk iets kunnen raken en kortsluiting veroorzaken ,waarbij het hele gebouw in brand zou kunnen schieten.

Ook als de poes niet meer zou geleefd hebben, moest die nog opgespoord worden, want met zo'n warm weer zou zo'n dode poes kunnen ontbinden en een enorme stank veroorzaken in het pand en ook ongedierte aantrekken.'

Dit verhaal is echter nog niet ten einde.

'We wachten vol spanning af tot poes haar weg terug naar beneden vindt en veilig en wel kan gelost worden in de goed afgesloten tuin van Heidi's moeder , die daar woont. Hoe die kat in het valse plafond geraakt is en waarom weten we nog steeds niet en zullen we waarschijnlijk ook nooit weten.

Maar een kat is een echte ontsnappingsspecialist en ook niet te onderschatten wat betreft zich ergens verbergen, dat is nu wel gebleken.

Toch was het mooi om te zien hoe onze vrijwilligers met vereende krachten zich inzetten en kosten noch moeite sparen om een wilde zwerfpoes en haar kittens te redden van een gewisse dood. Want elk leventje redden en een goede toekomst bieden, daar doen wij het toch voor.

Donderdagvoormiddag eindelijk goed nieuws ontvangen. Een telefoontje van Heidi naar haar moeder bracht het verlossende nieuws dat de kattin uiteindelijk haar weg veilig naar buiten had gevonden en in de achtertuin van het woonhuis zat, in het niet afgesloten gedeelte waar ze toentertijd haar jongen gelegd had en zich thuis voelde.

Daar zal ze in alle vrijheid mogen verblijven en verder gevoederd worden. Ze zal er ook een geïsoleerd slaaphokje krijgen en niet meer aan zichzelf overgelaten zijn, zoals het lot van vele zwerfpoezen, die minder geluk hebben', besluit Francine Verboven, penningmeester Herentalse Zwerfpoezen vzw.