Vanmorgen werd een nieuw boek over Herman Vanspringel voorgesteld in zijn thuisbasis Grobbendonk. Herman onthulde er zelf de cover van een luxe cadeauboek dat werd geschreven door Luc Wuyts en Mark Uytterhoeven.

In de 17 jaar dat Herman Vanspringel beroepsrenner was, won hij maar liefst 136 wegwedstrijden, waaronder een heleboel klassiekers. Hij werd tweede in één van de meest spraakmakende Tour de France-edities ooit en stond ook op het podium van Giro, Vuelta en het Wereldkampioenschap.

Hij werd ook Belgisch kampioen. Kortom: Herman Vanspringel is één van de grootste coureurs die België kende de voorbije eeuw.

Herman werd ook met recht en reden "Monsieur Bordeaux-Paris". Met zeven overwinningen is hij de recordman in de legendarische monsterrit van 560 km tussen Bordeaux en Parijs.

Luc Wuyts, of Luc van Lin van Sus Kabé, is sinds zijn 10 jaar trouw supporter van Herman Vanspringel en werd later als wielerorganisator de geestelijke vader van de Herman Vanspringels Diamond.

In die hoedanigheid liet hij in 1999 door Robert Janssens, gerenommeerd wielerjournalist bij HLN, een eerste boek over Herman Vanspringel schrijven.

Toen Luc Wuyts het eerste exemplaar van het boek van Robert Janssens kwam overhandigen ten huize Herman Vanspringel, ontsnapte hem de ontgoocheling niet van zijn idool, die een veel groter formaat en een veel luxueuzere uitvoering had verwacht.

Dit was voor de auteur de reden waarom er een nieuw boek over Herman Vanspringel moest verschijnen.

In Herman Vanspringel@Herman Vanspringels Diamond, Diamonds For Ever worden alle belangrijke overwinningen van Monsieur Bordeaux-Paris beschreven. In het boek zijn woordelijk de interviews met Herman weergegeven – met af en toe een sappig woordje Kempens dialect – om zo een beeld te geven hoe de Grobbendonkenaar zijn succesrijke wielercarrière heeft beleefd en hoe hij als mens in elkaar zit.

Het tweede gedeelte van het boek schetst de evolutie van de wielersport tussen 1945 en 2020.

De "Wisselbeker Herman Vanspringel" werd in 2002 omgedoopt tot "Herman Vanspringels Diamond". Deze nieuwelingenwedstrijd werd 25 jaar in Kalmthout georganiseerd om daarna tussen Duffel en Vorselaar zijn verloop te kennen, dankzij een intense samenwerking tussen de Duffelse Wielervrienden en Wielercomité Vorselaar.

Exclusief online te koop bij de organisatoren van de Herman Vanspringels Diamond

Het boek wordt bewust niet uitgegeven bij een boekhandel maar wordt enkel te koop aangeboden aan de echte wielerliefhebbers en de fans van Herman Vanspringel. Het boek is vanaf nu exclusief online te koop via www.hermanvanspringelsdiamond.be. Het boek telt maar liefst 208 pagina's en is nu tijdelijk te koop aan 40 euro.

Er zijn slechts 1.000 exemplaren te koop: een collector's item dus. Haast u en reserveer vandaag nog jouw exemplaar via www.hermanvanspringelsdiamond.be. Meer informatie bij Wielercomité Vorselaar (WCVvzw@gmail.com).

Foto's Ilse Bax/ Nnieuws.