Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Diependaele zet het licht op groen voor de restauratie van de windmolen van Ezaart in Mol.

De Vlaamse overheid kent voor dit project een standaardpremie van 73.982 euro toe. 'Dankzij de standaardpremie kunnen eigenaars van onroerend erfgoed via een eenvoudige procedure snel een ondersteuning krijgen om hun erfgoed te onderhouden. Ik ben erg blij dat er massaal gebruik gemaakt wordt van deze regel om het erfgoed in goede conditie te houden. Dat is de beste manier om dure restauraties in de toekomst te vermijden.', aldus minister Diependaele.

De tweede restauratiefase voor de windmolen van Ezaart kan starten. Het gevlucht krijgt een groot onderhoud zodat het monument kan blijven draaien en malen.

Aan de binnenzijde van de molen wordt de cementpleister vervangen omdat die nefast is voor de vochthuishouding van de molen. Tenslotte wordt de molen zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant geschilderd. In een eerste restauratiecampagne werden werken uitgevoerd aan de maalinstallatie.

De molen kan na restauratie blijven malen en verwelkomt ook bezoekers. Een molenaar in dienst van de gemeente zorgt voor de openstelling en het malen.

De molen van Ezaart is sinds 1960 een beschermd monument. Het is een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (grondzeiler) uit het midden van de 19de eeuw.

Ooit telde de gemeente Mol zeven windmolens. De Ezaartmolen is de enige overblijvende molen. De vereniging 'Vrienden van de molen van Ezaart' zorgt samen met de molenaar voor het toezicht op en het onderhoud van de molen.  Foto Vlaamse Gemeenschap.