Om het aanbod aan kwalitatieve en betaalbare huurwoningen op peil te houden, kent de stad Geel een premie toe aan eigenaar-verhuurders die op het grondgebied van de stad een bestaande woning renoveren om deze nadien te verhuren. Het reglement werd gisteren goedgekeurd door de gemeenteraad.

De premie kan aangevraagd worden voor bestaande woningen die ouder zijn dan 30 jaar en waarvoor ver beteringswerken noodzakelijk zijn om te beantwoorden aan de vereisten van een gezonde, aangepaste, voldoende ruime en energiezuinige huisvesting. Verwaarloosde, ongeschikte of onbewoonbaar verklaarde woningen komen niet in aanmerking.

verplichting tot verhuren

De premie kan gebruikt worden voor dakwerken, bestrijding van vochtproblemen, vernieuwingen aan het buitenschrijnwerk, elektriciteitswerken, installatie of vernieuwing van sanitaire installaties, thermische isolatie, aanpassingswerken aan trappen of de plaatsing van een centrale verwarming.

Na de verbeteringswerken moet de woning voldoen aan de normen bepaald in de Vlaamse Wooncode. Een absolute voorwaarde is ook dat de woning na de werken voor een periode van tenminste negen jaar moet worden verhuurd aan een maximum huurprijs, afhankelijk van het aantal slaapkamers.

premie van 50% van de kosten

Het geheel van de uit de voeren werken moet ten minste 2 500 euro bedragen. De premie bedraagt 50% van de kostprijs van de werken of uitrustingen, met een maximum van 5 000 euro. Voor en na de werken komt een gemeentelijke woningcontroleur ter plaatse om verslag uit te maken over de werken.

Voor de exacte voorwaarden kan je terecht bij de infocel technische dienst of op www.geel.be.