Het Overlegcomité zat sinds 13 uur vanmiddag samen om de coronasituatie in ons land te bespreken. Volgens de virologen en ziekenhuizen in ons land is er geen andere optie dan een nieuwe lockdown in ons land.

Dit zijn de nieuwe maatregelen die ingaan tijdens de nacht van zondag op maandag (00.00u) :

De niet-essentiële winkels moeten dicht. Wel mogen ze een afhaalpunt hebben of thuisleveren. Er komt wel een evaluatie op 1 december.

De vakantieparken moeten sluiten tot 3 november. Hotels mogen wel open blijven, maar de restaurants en bars moeten sluiten. Maaltijden kunnen wel op de kamer geserveerd worden.

Niet-essentiële verplaatsingen zijn niet verboden.

De herfstvakantie voor de scholen is opnieuw verlengd, tot en met 15 november. Vanaf 16 november zal de tweede en de derde graad van het secundair onderwijs maar voor maximun 50% contactonderwijs mogen volgen. Inzetten op afstandsonderwijs wordt streng aangeraden.

Niet-medische contactberoepen, zoals kappers of schoonheidsspecialisten, worden verboden.

Telewerken is verplicht.

De grenzen blijven open, maar niet-essentiële reizen worden afgeraden.

De regel van 4 in huis wordt afgeschaft. Iedereen mag wel nog één knuffelcontact hebben. Iemand die singel is, mag naast een knuffelcontact, nog één extra persoon. De regel van 4 buiten huis blijft van kracht.

Begrafenissen worden beperkt voor max. 15 personen. Maaltijden en recepties zijn verboden.

Deze verstrengde lockdown is, volgens premier Alexander De Croo, onze laatste kans.

De regels zullen minstens een anderhalve maand (4 à 6 weken) gelden. Hij vraagt dan ook om solidair te zijn.

'We zullen dit virus alleen maar verslaan, deze moeilijke periode alleen maar doorkomen, als we deze strijd samen voeren. Zorg goed voor uzelf en zorg goed voor elkaar', besluit de premier. (VRTNWS) Foto © Philip Reynaers/Photo News.