Vandaag gaan de diefstalpreventieadviseur van de politiezone Geel-Laakdal-Meerhout, de veiligheidsvrijwilligers, de wijkagent en de BIN-coördinator van Laar – Laarsveld (Geel) samen op pad. Door een duidelijke briefkaart bij slecht beveiligde woningen in een inbraakgevoelige straat achter te laten, hopen ze de bewoners te sensibiliseren om maatregelen te nemen om hun woning beter te beveiligen.

Voorkomen is beter dan genezen

Bij de rondgang wordt er gelet op specifieke kenmerken van een slecht beveiligde woning: openstaande ramen, slecht cilinderslot in voor-/achterdeur, rondslingerend materiaal in de tuin, onbewoonde indruk tijdens de afwezigheid,...

Wanneer dergelijke zaken worden opgemerkt, krijgen de bewoners een kaart in de brievenbus. Op deze briefkaart staan zeven manieren om inbrekers te ontmoedigen. De mascotte Poly van de politiezone wijst de inwoners erop dat hun woning erg aantrekkelijk is voor inbrekers en dat ze gratis diefstalpreventiefadvies kunnen aanvragen.

Waarom?

Elk jaar stellen we een stijging vast van het aantal woninginbraken tijdens de donkere maanden (oktober - maart). Daarom wil de zone inwoners aanmoedigen om tijdig diefstalpreventiefadvies aan te vragen. Na een afspraak met de diefstalpreventieadviseur of één van de veiligheidsvrijwilligers wordt er een gratis screening van de woning gedaan.

De bewoners krijgen tips over hoe ze hun woning beter kunnen beveiligen. Deze tips zijn helemaal niet duur, vaak gaat het om eenvoudige aanpassingen. Gemiddeld heeft een inbreker drie minuten nodig om binnen te geraken en zes minuten om zijn slag te slaan.

Met enkele kleine aanpassingen kunnen inwoners er voor zorgen dat een inbreker meer tijd nodig heeft om binnen te geraken en zijn poging staakt.