De benzineprijs stijgt vanaf dinsdag naar een nieuw record. U betaalt vanaf middernacht maximaal 1,81 euro voor een liter.De olie is duurder op de internationale markten.

Dat komt onder meer door het Europese olie-embargo tegen Iran en door de aanhoudende onrust in het Midden-Oosten. Ook zijn de raffinagekosten hoog, want door groot onderhoud in een aantal raffinaderijen is de capaciteit gedaald.

De prijs stijgt dus met 2,2 eurocent voor een liter benzine 95.

Het vorige record sneuvelde op 7 april, toen betaalde u maximaal 1,80 euro. Ook super 98 wordt vanaf morgen duurder. De maximumprijs stijgt tot 1,84 euro. De dieselprijs flirt ook al enkele weken met een recordhoogte.

En het ziet ernaar uit dat we de komende maanden zullen moeten leren leven met de hoge brandstofprijzen, zo verwachten analisten.

Want de factoren die de prijzen nu de hoogte in stuwen, zullen wel nog een poosje aanhouden, zegt Guy Lerminiaux van Petercam. "Al valt de situatie in het Midden-Oosten moeilijk te voorspellen, het ziet ernaar uit dat enkele zaken niet in de goeie richting zullen gaan."

(belga)