Het jaar 2012 heeft ongetwijfeld veel verrassingen in petto, maar alvast ook één zekerheid : het leven zal duurder worden. Onderwijs, openbaar vervoer, telefoneren, het krijgt allemaal een prijsstijging.



Naast de besparingsmaatregelen die de regering-Di Rupo oplegt, en die gevolgen hebben voor onze portefeuille, zijn er nog tal van zaken die vanaf 2012 een stijgend prijskaartje krijgen.

Het Federaal Planbureau gaat uit van een inflatie van 2,3% voor volgend jaar. Gemiddeld wordt het leven dus met datzelfde percentage duurder. Omdat de spilindex overschreden zal worden, betekent dat tevens dat de sociale uitkeringen (zoals pensioenen en kinderbijslag) en overheidslonen met 2% omhoog zullen gaan. Tot daar het goede nieuws. Maar voor de gewone burger en consument wordt leven in 2012 dus weer een pak duurder.

Onderwijs
Wie schoolgaande kinderen heeft, ziet de maximumfactuur opgetrokken. Het totale bedrag gaat van 80 naar 125 euro. De maximumfactuur is het bedrag dat ouders maximaal moeten bijbetalen voor allerlei schoolse activiteiten. De maatregel zal in de praktijk wellicht op 1 september 2012, bij de start van het nieuwe schooljaar, van toepassing zijn. In de lagere school gaat het om een indexering en komt er per leerjaar 5 euro bij (van 60 naar 65 euro). De factuur voor meerdaagse reizen wordt van 360 naar 390 euro opgetrokken.

Telecom
Als uw tieners vaak telefoneren, dan wijst u hen het best op de stijgende tarieven die Belgacom vanaf 1 januari oplegt. Een aantal vaste en mobiele telefoontarieven én het tarief voor vast internet stijgen met 3,41 procent. "De aanpassing stemt overeen met de stijging van de index tussen oktober 2010 en september 2011", luidt het. De prijs van Belgacom TV blijft ongewijzigd. Voor sms'en of bellen in het buitenland wijzigt er evenmin iets. Telenet zegt geen tariefwijzigingen te plannen voor 2012.

Banken en verzekeringen
Dat de banken onderzoeken hoe zij hun marges kunnen optrekken, schreven we vorige week al. De verschillende pistes die ze onderzoeken zijn bekend. Lagere rente op de spaarboekjes, het hypothecair krediet wordt duurder en elektronisch bankieren betalend. Test-Aankoop startte intussen een petitie tegen die maatregelen. Maar ook de verzekeringen gaan omhoog. De sector verwacht prijsstijgingen tot 6 procent, omdat ze meer tussenbeide moet komen in schadegevallen en door extremere weersomstandigheden.

AG Insurance trekt de premies voor brandverzekeringen op met zowat 5 procent. Voor een premie van 350 euro leg je 22 tot 25 euro bij. Ook de autopolis gaat met 4 procent omhoog. Andere maatschappijen denken in dezelfde richting. Ook de hospitalisatiepremies gaan naar omhoog. Bij AG Insurance is dat met 3,35 procent.

Gas en elektriciteit
De energieprijzen zijn al jaren voorwerp van prijsstijgingen, en voor 2012 wordt andermaal een stijging verwacht. De index, mijnheer.

Wonen
Of de huurprijzen omhoog gaan, kon of wou men ons nog niet bevestigen bij de koepelorganisatie VOB (Vlaams Overleg Bewonersbelangen). Maar de huurprijs wordt afgestemd op de gezondheidsindex en... u raadt het al.

Post
Wie in internettijden nog de nobele kunst van het briefschrijven beoefent, is er ook aan voor de moeite. De prijs voor een gewone postzegel voor een binnenlandse zending wordt vanaf 1 januari 4 eurocent duurder, meldt Bpost. Ook zegels voor internationale zendingen worden duurder.

Vervoer
De files beu? Weet dan dat zowel de NMBS als De Lijn hun tarieven aanpassen vanaf 1 februari. In uw nadeel, uiteraard. Een dagpas bij De Lijn voor een kind kost 3 euro in voorverkoop en 4,50 euro in het voertuig. Voor een volwassene is dat 5 euro in voorverkoop en 7 euro bij de chauffeur. Globaal zo'n 2,7 procent extra. De NMBS trekt de tarieven met gemiddeld 2,83 procent naar boven. En ook de prijzen van het openbaar vervoer in Brussel gaan vanaf 1 februari met 4,5 procent omhoog, meldt de MIVB.

Dan toch maar de auto? Weet dan dit: wie een nieuwe nummerplaat aanvraagt, betaalt daar in de toekomst 30 euro voor, 10 euro meer dan nu. De benzineprijs volgt de internationale prijzen voor ruwe olie. Economen verwachten dat die prijs redelijk stabiliseert, of zelfs lichtjes daalt door een verminderde vraag ten gevolge van de recessie. Toch nog een positieve noot.

Prijsstijgingen 2012
Onderwijs: ±7%
Bank en verzekeringen: ±5%
Telecom: 3,5%
Openbaar vervoer: 3 tot 4,5%.