U bent hier

Primeur in België: orkest brengt eigen app uit

Nationaal | Vlaanderen
17.03.2021 - 10.19u
Door: Mark Jaspers

Brussels Philharmonic laat appbouwer Tomorrowland en Rock Werchter extra dimensie geven aan klassieke concerten.

Het symfonisch orkest Brussels Philharmonic lanceert een gloednieuwe app: 'BXL phil'. De applicatie voor smartphone is meteen een primeur in ons land, want geen enkel ander klassiek ensemble heeft al een dergelijke app.

BXL phil zal onder andere via podcasts en video's voor een grotere beleving bij klassieke concerten zorgen en de muziek ook toegankelijker maken bij een breder publiek.

Niet toevallig is de app ontwikkeld door Appmiral, het bedrijf dat ook de apps van grote festivals als Tomorrowland en Rock Werchter bouwde. In de toekomst wil Brussels Philharmonic dankzij de app nog meer en sneller informatie aan de fans geven, en zo van hun concerten echte belevingen maken.

Volle concertzalen zijn nog niet voor meteen, maar Brussels Philharmonic kijkt al uit naar het moment waarop het opnieuw fans in de zalen mag ontvangen. In tussentijd heeft het orkest gewerkt aan een app die de muziekbeleving voor, tijdens en na (digitale) concerten nog intenser zal maken.

'We vonden het hoog tijd om onze werking een extra digitaal jasje te geven. We streven altijd naar vernieuwing, en deze app geeft ons heel wat mogelijkheden om op een laagdrempelige manier heel veel luisteraars nog nauwer bij ons ensemble te betrekken.

De afgelopen jaren hebben we ons digitaal aanbod al sterk uitgebreid: we zitten op sociale media en Spotify, we maken podcasts en video's, én we hebben uiteraard ook onze eigen website. Die info komt nu allemaal samen op één plaats: in de broekzak van onze fans.

En van zodra de deuren van de concertzalen weer open gaan, kan het publiek in de app ook info vinden over activiteiten die onze concerten omkaderen, zoals inleidingen, workshops en afterparties.' Gunther Broucke, intendant Brussels Philharmonic

Up to date informatie

De app zorgt er in deze onzekere coronatijden in de eerste plaats voor dat de muziekliefhebbers ten allen tijde op de hoogte kunnen blijven van wijzigingen in het programma of nieuwe concerten die Brussels Philharmonic via livestream uitzendt. Ook de voorstellingen op Podium 19 (de pop-up cultuurzender) worden er mee aangekondigd.

Voor elk concert maakt Brussels Philharmonic in de app ook toelichtingen, clips, teksten en biografieën beschikbaar: alles wat je normaal in een programmaboekje leest, maar dan in een handige mobiele versie.

Jongere generatie bereiken

Met de app mikt het orkest ook volop op een breder publiek, waaronder de jongere generaties. In de reeks 'bucket list' podcasts (intussen al 10 afleveringen) vertellen musici uit het orkest over een werk waar ze zelf enorme fan van zijn.

Voor de kleinsten zijn er doe-het-zelf fiches, DIY Symfomania, waarmee kinderen (vanaf acht jaar) samen met een grote broer of zus, leerkracht of (groot)ouders de wondere wereld van de klassieke muziek kunnen ontdekken.

Tomorrowland-app voor klassieke muziek

Appmiral, het Antwerpse bedrijf dat de app bouwde, gooide zijn jarenlange ervaring in het ontwikkelen van festival apps in de strijd. Dat is geen toeval: in de toekomst wil Brussels Philharmonic BXL phil uitbouwen tot een app die qua info en beleving kan tippen aan de Tomorrowland- of Rock Werchter app.

Luisteraars zullen er tijdens een concert bijvoorbeeld - net zoals bij Spotify - live extra achtergrondinfo over de componist of het muziekstuk kunnen krijgen.

En ook praktisch: wie in de toekomst met de wagen naar een concert van Brussels Philharmonic rijdt, zal meldingen ontvangen over eventuele verkeersproblemen in en rond Brussel, of wanneer de parkings aan Flagey volzet zijn.

'Het maken van de app voor Brussels Philharmonic was voor ons een natuurlijke evolutie. We hebben onze expertise opgebouwd met het ontwikkelen van apps voor muziekfestivals, maar sinds enkele jaren maken we ook smartphone applicaties die het hele jaar door relevant zijn: voor, tijdens en na het daadwerkelijk event.

Door de coronacrisis zijn we nog meer die weg ingeslagen. De apps voor Tomorrowland, Rock Werchter en het Nederlandse hardstyle label I Am Hardstyle kunnen qua muziek niet verder liggen dan Brussels Philharmonic, maar we maken de applicaties onderliggend wel op exact dezelfde technologie.

Wij zijn dan ook zeer trots en bedanken het enthousiaste en innovatieve team van Brussels Philharmonic om dit project één van onze nieuwe paradepaardjes te maken.' Robin Van den Bergh, Managing Director Appmiral

BXL phil is in het Nederlands, Frans en Engels beschikbaar in de App store en Google Play store.

imageMeer nieuws

Nog minstens 2 seizoenen 1A met 18 teams na beslissing Pro League

Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 14.06.2021 - 14.35u

Bezoek expo ‘Smits top 20’ Jakob Smitsmuseum

Bezoek expo ‘Smits top 20’ Jakob Smitsmuseum
Kempen regio | Mol | Neteland 14.06.2021 - 13.08u

Passagier uit Heist-op-den-Berg overleden na knal tegen electriciteitspaal

Heist op den Berg | Kempen regio | Neteland 14.06.2021 - 12.15u

Rode Kruis zoekt nieuwe donoren

Rode Kruis zoekt nieuwe donoren
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 14.06.2021 - 07.02u

Tim Celen sprint in Portugal naar goud in de wegrit op het WK-paracycling

Internationaal | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 13.06.2021 - 22.09u

Seksuologe Chloé De Bie: "Seksueel genot moet ook aan bod komen in de les biologie"

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 13.06.2021 - 19.40u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto