U bent hier

Primeur: eerste volautomatische schoonmaakrobots in Europees ziekenhuis rijden rond in Imeldaziekenhuis

Provincie Antwerpen | Vlaanderen
22.02.2022 - 14.37u
Door: Herman Gezelle

Het schoonmaakteam van Imelda heeft zopas twee digitale collega's gekregen: Spic en Span versterken vanaf nu de schoonmaakdienst.

Deze HiGineus schoonmaakrobots zijn de eerste die in een Europees ziekenhuis worden ingezet.

De schoonmaakrobots helpen vanaf nu met het poetsen van de volledige benedenverdieping van het ziekenhuis, een totale oppervlakte van 3 527 m². Naast de extra hulp die ze de medewerkers van de dienst Schoonmaak bieden, hebben ze ook tal van andere voordelen.

Je hebt ze vast en zeker al wel zien rondrijden in huiskamers, een zelfnavigerende dweil- of stofzuigrobot. Als innovatief ziekenhuis ligt het omarmen van dergelijke automatisatie voor de hand.

Investering €100 000

'Daarom investeerde het Imeldaziekenhuis ongeveer €100 000 in de aankoop en installatie van twee HiGineus schoonmaakrobots om het schoonmaakproces te helpen verbeteren en zo een hygiënischere en veiligere omgeving voor onze patiënten te creëren.

Deze robots werken autonoom: ze zijn voorzien van sensoren en camera's die er voor zorgen dat elke hindernis, zoals bv. meubilair, uit de weg wordt gegaan. Plaatsen die worden overgeslagen, proberen ze later opnieuw te poetsen.

Elke robot kan met een volledig opgeladen batterij ongeveer 2 uur rondrijden en tot 1000 m² per uur poetsen. Nadien rijden ze volledig autonoom terug naar hun oplaadstation waar ze worden opgeladen en automatisch gereinigd. Ze beschikken ook over een ingenieus filtratiesysteem waardoor ze het poetswater hergebruiken.

Een besparing van 6000 liter water per jaar voor het ziekenhuis. Binnen Imelda worden de robots ingezet om dagelijks de vloeren van de volledige benedenverdieping binnen het ziekenhuis schoon te maken. Het eerste werk van de robots was om gedurende 3 dagen het volledige schoonmaakoppervlak van ruim 3500 m² in kaart te brengen in hun softwaregeheugen.

Daarna werd hun werk gedurende drie dagen getest. Eens volledig goedgekeurd door het Schoonmaakteam, worden ze nu dagelijks ingezet. Elke dag, omstreeks 5 uur, starten de twee robots hun dagelijkse schoonmaakronde.

Daarnaast kunnen ze ook ad-hoc ingezet worden: meermaals per dag uitrijden bij slecht weer, eenmalig opgestart worden bij ongelukjes...

Guy Claus, dienstverantwoordelijke Schoonmaak in Imelda: "Voor de aankoop van deze robots gingen we op zoek naar een oplossing die zowel efficiënt als duurzaam is.

Binnen Imelda vinden we het immers belangrijk dat we voor kwaliteitsvolle oplossingen gaan die ecologisch verantwoord zijn. De Ecobot 50 beschikt naast een hoge productiviteit, ook over een state-of-the-art filtratiesysteem. Hierdoor bespaart hij water en verhoogt zijn productiviteit."

Extra ondersteuning 

De schoonmaakrobots worden ingezet om het schoonmaakteam van Imelda te ondersteunen. De basisschoonmaak van vloeren wordt door de robots gedaan, hierdoor komt er tijd vrij voor andere, grondigere taken zoals kamers schoonmaken na ontslag, collega's helpen bij drukte op diensten, vensters poetsen, ontsmetten van COVID-afdelingen.

"Gedurende de COVID-periode kreeg onze Schoonmaak vaak te kampen met uitval door ziekte. Tijdelijke vervanging vinden is niet zo evident en neemt vaak heel wat tijd in beslag. Er dienden dan collega's ingezet te worden die elders instaan voor de schoonmaak van de vloeren.

Hierdoor werden andere taken soms één dag of twee dagen overgeslagen. Onze schoonmaakrobots nemen vanaf nu deze taak volledig automatisch over, waardoor er voor onze medewerkers meer tijd vrijkomt om andere, vaak dringende, taken op te nemen.

In die zin zorgen de robots voor de basiscontinuïteit en –properheid.

Daarnaast bieden ze onze medewerkers meer flexibiliteit om hun taken beter naar dringendheid en grondigheid in te vullen. Deze robots vervangen onze schoonmaakmedewerkers helemaal niet in hun takenpakket," zegt Guy Claus.

Het schoonmaakteam stelt voor: Spic en Span

Het schoonmaakteam van Imelda werd gevraagd mee op zoek te gaan naar een leuke naam voor de schoonmaakrobots. Iedere schoonmaakmedeweker kon een naam voorstellen, vijf namen werden gekozen en vervolgens kon iedereen binnen Imelda stemmen op zijn/haar favoriet.

"We zijn erg blij met de extra hulp die we van onze nieuwe, digitale collega's krijgen! Ze nemen een tijdrovende taak van ons over en je hoort ze ook nooit klagen." grapt Nancy Verhaegen, medewerker Schoonmaak.

"Het is ook fijn dat er geïnvesteerd wordt in technologie die het schoonmaakproces vergemakkelijkt. Onze job wordt vaak onderschat, we doen meer dan enkel vloeren poetsen. Zo staan we o.a. ook in voor het volledig reinigen en ontsmetten van patiëntenkamers, de schoonmaak van dure en ingewikkelde machines in het labo bijvoorbeeld.

Je moet echt geconcentreerd werken en voldoende tijd hebben is daar cruciaal."

Relevante artikels

imageMeer nieuws

E-steps verbannen van voetpad en je moet overal elektronisch kunnen betalen: dit verandert op 1 juli

Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 30.06.2022 - 14.47u

Wout van Aert wordt aandeelhouder van Heylen Vastgoed

Wout van Aert wordt aandeelhouder van Heylen Vastgoed
Herentals | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 30.06.2022 - 14.17u

Asbestverwijderaar start in Diepestraat Mol

Kempen regio | Lille | Mol 30.06.2022 - 13.56u

Levensgrote muurschilderingen als ode aan de landbouw

Levensgrote muurschilderingen als ode aan de landbouw
Kempen regio | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 30.06.2022 - 12.48u

Criminelen maken via valse sms'jes honderdduizenden euro's buit: 6 verdachten opgepakt, onder wie een contacttracer

EU | Kempen regio | Nationaal | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 30.06.2022 - 11.44u

Fortino Capital neemt belang in VanRoey.be om groei te versnellen

Fortino Capital neemt belang in VanRoey.be om groei te versnellen
Geel | Kempen regio | Turnhout regio | Vlaanderen 30.06.2022 - 09.19u

Na een ongeval toch kunnen communiceren in het ziekenhuis

Geel | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 30.06.2022 - 08.58u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto