Voor het eerst in België wordt deze technologie van 'virtuele afrastering' getest in gemeentes Balen en Mol.

Geiten, schapen en runderen, die worden ingezet voor natuurbegrazing, krijgen een zogenaamde 'collar' aan waardoor ze zelf ondervinden tot waar ze mogen grazen.

Zo kunnen landschapsontsierende afrasteringen in natuurgebieden mogelijks overbodig worden. Verder zijn er mogelijke voordelen op vlak van dierenwelzijn, natuurbeheer, landschapskwaliteit, recreatie en kwalitatief natuurvlees voor landbouwers en misschien zelfs voor het klimaat.

Primeur in Vlaanderen : test met loslopend vee in regio Balen en Mol

In het natuurgebied Scheps in Balen en De Maat in Mol kan je loslopende koeien, schapen en geiten spotten. Er wordt een nieuwe technologie van 'virtuele afrastering' getest. En dat is een primeur in België.

De virtuele afrastering betekent dat er geen fysieke omheining of herder is die het vee op de graaszones houdt, maar wel een digitale afrastering. De koeien, geiten en schapen dragen een halsband met een GPS die een geluidssignaal geeft als ze in de buurt komen van de virtuele grens.

Als ze dan niet terugkeren, krijgen ze via de halsband een kleine elektrische schok die veel kleiner is dan bij een klassieke elektrische afrastering.

Deze virtuele afrastering is de uitkomst van de zoektocht van de innovatieve veehouder Robin Mens uit Balen naar een systeem om dierenwelzijn, natuurbeheer en landbouw in harmonie te brengen.

Het is de allereerste keer dat deze technologie uitgetest wordt in België. Deze eerste test wordt uitgevoerd met vijf schapen, vijf geiten en tien koeien.

Samenwerking tussen verschillende partners

Heel wat partners zetten hun schouders onder dit initiatief. In Mol zorgde Kemp vzw voor de schapen en geiten en staat Natuurpunt in voor het beheer. In Balen werken Robin Mens en Agentschap voor Natuur en Bos samen. Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete coördineert het project en KU Leuven verzamelt de wetenschappelijke gegevens.

Een project van RLKGN en KULeuven met ondersteuning vanuit Leader in het kader van het Europese en Vlaamse plattelandsontwikkelingsprogramma.