U bent hier

Primeur voor Palmenmarkt : pop up fietsenstalling

Geel | Provincie Antwerpen
23.03.2018 - 16.42u
Door: Lex Verellen

Stad Geel gebruikt als allereerste de gloednieuwe mobiele fietsenstalling van de provincie Antwerpen. De provincie Antwerpen investeert 25.000 euro in een pop up fietsenstalling, die plaats biedt aan 600 fietsen. Doelgroepmedewerkers uit de sociale economie staan in voor het onderhoud, montage en demontage, enz.

Lokale besturen kunnen deze mobiele installatie uitlenen voor grote evenementen. De stad Geel is de eerste die daarvan gebruik maakt naar aanleiding van Palmenmarkt.

De aankoop van deze speciale eventstalling maakt deel uit van een groter businessplan, waarmee onlangs de doorstart van 10 bedreigde fietspunten in de provincie Antwerpen werd gerealiseerd. Dat plan voorziet in de opstart van meer fietspunten, die ook buiten de stationsomgeving hun activiteiten ontplooien.

"In beide doelstellingen zijn we geslaagd," stelt gedeputeerde voor sociale economie Peter Bellens. "Ondertussen zijn er al 14 lokale besturen die de handen in elkaar slaan in dit unieke fietspuntconsortium en daar gaan er ongetwijfeld nog bijkomen. De medewerkers zijn niet alleen in de stations actief, maar onderhouden ook grote fietsenstallingen elders in die gemeenten. Met deze mobiele fietsenstalling kunnen ze nog meer service bieden."

Extra service

De pop up eventstalling wordt ingezet om de tijdelijke mobiliteitspiek op te vangen bij grote manifestaties. Het is voor de uitbaters van de fietspunten bovendien een prima gelegenheid om hun sociale ondernemerschap in de kijker te zetten bij een groot publiek.

Een primeur voor Palmenmarkt

De stad Geel maakt als eerste gebruik van de mobiele fietsenstalling. Bezoekers aan Palmenmarkt kunnen van vrijdag 23 tot en met dinsdag 27 maart hun fiets in de rekken plaatsen achter de Sint-Amandskerk (op de hoek van de Nieuwstraat en de Werft) en achter het stadhuis (aan zaal De Waai). Daarnaast staan er nog diverse kleine "eilandjes" verspreid over de kermis. Het gebruik van de eventstalling is gratis.

Pieter Verhesen, schepen van Mobiliteit, zegt het op zijn Geels : "Hier de fiets zetten, is zorgeloos Palmenmetten. De stad en zeker onze Geelse Fietsersbond zijn zeer tevreden dat we deze kans krijgen om de mobiele pop up fietsstallingen uit te proberen tijdens Palmenmarkt .

We zetten reeds nadarhekken bij onze grote evenementen maar zijn zeker van de meerwaarde die deze stallingen brengen. We hopen vooral meer Gelenaars aan te moedigen om dit weekend met de fiets naar het centrum te komen."

De pop up fietsenstalling zal de volgende maanden ook nog opduiken bij verschillende andere evenementen in de provincie Antwerpen, o.a. bij de Paasworp in Kontich, Fiesta Mundial in Balen, de Meimarkt in Lint, Mol Feest, de Zomerendfeesten in Hove, Sfinx Mixed in Boechout, Herentals Fietst en Feest, de jaarmarkt in Edegem, de pompoenregatta in Kasterlee, Geel Wintert!, enzovoort.

De 14 steden en gemeenten die financieel bijdragen aan de doorstart van de fietspunten (Geel, Turnhout, Mol, Herentals, Balen, Kasterlee, Olen, Heist-op-den-Berg, Mortsel, Lint, Boechout, Hove, Kontich en Edegem) kunnen 2 keer per jaar gratis gebruik maken van de eventstalling.

"Momenteel onderzoeken we nog hoe we deze mobiele fietsenstalling ook aan andere lokale besturen of organisaties kunnen verhuren," besluit gedeputeerde Bellens. "Daarmee kunnen de fietspuntuitbaters extra inkomsten genereren die ze kunnen omzetten in nieuwe investeringen. Zo bouwen we aan een duurzame toekomst voor de fietspunten en creëren we extra banen voor mensen uit een kwetsbare doelgroep."

imageMeer nieuws

Circus Pipo naast VC Herentals

Circus Pipo naast VC Herentals
Herentals | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 28.06.2022 - 02.37u

Braderij in westernstijl

Braderij in westernstijl
Herentals | Neteland 28.06.2022 - 01.41u

Wolfstee dicht tot februari 2023

Herentals | Neteland 28.06.2022 - 01.33u

Moonfield Festival op Oude Bleken Mol

Kempen regio | Mol 28.06.2022 - 01.14u

CVO HIK : start zorgopleidingen in Herentals

CVO HIK : start zorgopleidingen in Herentals
Herentals | Kempen regio | Neteland 27.06.2022 - 18.58u

Turnhoutse huisartsen slaken noodkreet over huisartsentekort: "Signaal geven aan de overheid"

EU | Kempen regio | Nationaal | Provincie Antwerpen | Turnhout regio | Vlaanderen 27.06.2022 - 17.27u

Tekentalenten gezocht voor de cartoonwedstrijd 'Olense Kartoenale'

Tekentalenten gezocht voor de cartoonwedstrijd 'Olense Kartoenale'
EU | Internationaal | Neteland | Olen 27.06.2022 - 16.06u

Piani, nieuwe all-in-one vloerspecialist van B&R Bouwgroep Arendonk

Piani, nieuwe all-in-one vloerspecialist van B&R Bouwgroep Arendonk
Kempen regio | Nationaal | Vlaanderen 27.06.2022 - 15.39u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto