Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Probeerde Qatar invloed te kopen in het Europees Parlement? 16 huiszoekingen en 4 arrestaties na actie van federaal parket

Op 16 plaatsen in het Brusselse is de politie vanmorgen binnengevallen, in een onderzoek naar corruptie, witwassen en criminele organisatie. De speurders zouden willen weten of Qatar, het gastland van het WK FIFA voetbal, beslissingen van het Europees Parlement heeft proberen te beïnvloeden met grote sommen geld.

Federaal parket : 'Huiszoekingen omtrent vermoedelijke corruptie door een staat in de Perzische Golf, gericht tegen personen die actief zijn in het Europees Parlement'

'In een dossier van het federaal parket, onder leiding van een Brusselse onderzoeksrechter, heeft de Federale Gerechtelijke Politie op 9 december 's ochtends 16 huiszoekingen verricht in meerdere Brusselse gemeentes. Met name in Elsene, Schaarbeek, Kraainem, Vorst en 1000 Brussel.

Deze huiszoekingen werden verricht in het kader van een grootschalig onderzoek voor vermoedelijke feiten van criminele organisatie, corruptie en het witwassen van geld. Onderzoekers van de federale gerechtelijke politie verdenken al meerdere maanden dat een land van de Perzische Golf onderneemt om de economische en politieke besluiten van het Europees Parlement te beïnvloeden, dit gebeurt door het betalen van grote geldsommen of het aanbieden van grote geschenken aan derden met een belangrijke politieke en/of strategische positie binnen het Europees Parlement.

Dankzij deze huiszoekingen hebben de onderzoekers ongeveer €600.000 aan contanten kunnen vatten. Informatica en mobiele telefoons werden hierbij eveneens in beslag genomen. Deze zullen in het kader van het onderzoek worden geanalyseerd. De operatie was met name gericht op medewerkers van het Europees Parlement. Onder de ondervraagden bevond zich een voormalig lid van het Europees Parlement. Vier personen werden aangehouden voor verhoor en kunnen worden voorgeleid aan de onderzoeksrechter.

De aangehoudenen zijn respectievelijk 67, 53, 51,en 35 jaar oud.' (federaal parket)

Deel dit artikel