U bent hier

Proces tegen drugsbende weer uit startblokken met valse noot

Kempen regio | Vlaanderen
28.02.2019 - 12.54u
Door: Herman Gezelle

Voor de correctionele rechtbank van Leuven is het proces hernomen tegen een door twee undercoveragenten opgerolde drugsbende met vertakkingen tot bij de Hells Angels in Brazilië.

De inleidingszitting moet al meteen overgedaan worden omdat het openbaar ministerie één betrokken partij nog niet correct gedagvaard heeft.

Vanuit café De Hoef in Schaffen bij Diest, uitgebaat door twee van de beklaagden, zette een veertienkoppige bende een netwerk op voor de verkoop van cocaïne, amfetamines, xtc en cannabis van eigen teelt op plantages in Halen en Maldegem.

Tussen januari 2012 en april 2014 brachten ze honderden kilo's aan de man. Onder hun cliënteel bevonden zich de undercoveragenten Mike en Jack, die opereerden vanuit een hotelkamer in Antwerpen. Dat leidde op 4 april 2014 tot een huiszoeking in Zelem, deelgemeente van Halen, en de aanhouding van de verdachten.

Het proces voor de Leuvense rechtbank startte op 17 maart 2015 en kende een woelig verloop omdat de vijftien advocaten van de verdediging de undercoveragenten wilden laten getuigen. Dat werd op 2 juni 2015 door de rechtbank afgewezen. De undercoveragenten waren beducht voor represailles en vreesden zelfs voor hun leven.

Het openbaar ministerie vroeg zes jaar cel voor Alain C. uit Brugge, "een handelsreiziger in drugs", en Philippe D. uit Gent. Tegen Koen G. uit Diest en Harold W. uit Tessenderlo werd vier jaar cel gevorderd.

Ook dealers uit Antwerpse Kempen

De andere medeplichtigen uit Limburg, Vlaams-Brabant en de Antwerpse Kempen riskeerden celstraffen van zes maanden tot drie jaar. Drie beklaagden werden op 14 november 2017 in een afgesplitste zaak door de Leuvense correctionele rechtbank veroordeeld tot celstraffen tot vijftien maanden.

Na een discussie over een andere afsplitsing van het dossier werd de rechtbank op 15 mei 2018 gewraakt. Daardoor kwamen de vorderingen van het parket tegen de elf resterende leden van de drugsbende te vervallen. (Belga)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto