Wat komt er eerst. De kip of het ei?

Nieuw, grensverleggende onderzoek op het Proefbedrijf Pluimveehouderij in Geel

Eén dag nadat de kuikens uit hun ei breken, verhuizen ze van de broeierij naar de pluimveehouderij. Maar wat gebeurt er als we de eieren rechtstreeks in de stal leggen?

Het Proefbedrijf Pluimveehouderij van de provincie Antwerpen zoekt het momenteel uit. Maar liefst 22.500  eieren werden in het begin van deze week in de stal geplaatst. Nu is het wachten tot die kuikens één voor één uit hun ei kruipen en aan hun leven in de pluimveestal beginnen.

44.000 kuikens

Tegen het einde van de week krijgen ze het gezelschap van 21440 nieuwe kuikens. Deze zijn, volgens de traditionele manier, uitgekomen in de kassen van de broeierij. Deze kuikens komen uit eieren van dezelfde moederdieren, dit was voor de proefopzet een bewuste keuze.

Op het Proefbedrijf Pluimveehouderij zullen beide groepen met elkaar vergeleken worden. Verwacht wordt dat de kuikens die rechtstreeks in de stal uitkomen -minder stress ervaren en hierdoor gezonder zijn. Dat is natuurlijk interessant met het oog op het dierenwelzijn.

Rendabel?

Maar deze aanpak ook rendabel voor de pluimveehouder? En hoe zit het met de arbeidsomstandigheden en de energiefactuur? De volgende maanden zal het Proefbedrijf Pluimveehouderij alle voor- en nadelen op een rijtje zetten en een kostenberekening maken. Nadien kan elke pluimveehouder zelf bekijken wat er eerst in zijn stal komt: de kip of het ei.