Ondertussen zit de wijkpolitie van Vorselaar bijna een half jaar terug in het gemeentehuis van Vorselaar. Die verhuis, ingegeven door een nieuwbouwproject dat op de oude site van de politie in de Nieuwstraat zal plaatsvinden, ging gepaard met een proefproject. De gemeente nam een deel van de onthaal- en permanentietaken van de politiepost over. Doelstelling van het proefproject was om de wijkagenten de kans te bieden om hun politiewerk meer op straat (en bij de mensen thuis) te verrichten. De eerste evaluatie is gunstig. De wijkagenten zijn elke dag zichtbaar in het straatbeeld en vervullen extra toezichtstaken: bijvoorbeeld in de dreef, op het Heiken, de zone omtrent de Heirbaan, in het dorpscentrum, aan de schoolomgevingen, enzovoort.

Sluikstorten

Door de nauwe samenwerking met de gemeente en het frequente overleg met de burgemeester kan er korter op de bal worden gereageerd op kleine overlast- en criminaliteitsfeiten. Zo wordt elk sluikstort ook nauwgezet gecontroleerd door de politie en gebeurt er steeds een onderzoek (tot en met het contacteren van leveranciers en het nagaan van unieke codes op weggegooide producten).

Op die manier werden recent bij drie sluikstorten daders teruggevonden en beboet. Telkens werden alle kosten doorgerekend en werden passende sancties uitgevaardigd. In één geval ging dat bovenop de kosten gepaard met een extra gerechtelijke vervolging én mogelijke boete van 1.000 euro.

Camera's

Gisteren kreeg een burger een vrije tribune om te berichten over een fietsdiefstal ter hoogte van het gemeentehuis. Die diefstal is ondertussen al opgelost. Vorselaar kan trouwens al enkele jaren prima statistieken voorleggen inzake diefstallen en inbraken. Dat mag natuurlijk geen aanleiding geven tot een lakser beleid. Elke diefstal is er één teveel. Er gebeurt echter ook veel werk achter de schermen.

Enerzijds worden regelmatig nieuwe fietsenstallingen geplaatst om het de fietsers in Vorselaar wat makkelijker te maken. Zo zijn er in 2016 middelen voorzien voor de vernieuwing van de fietsenstalling aan het gemeentehuis, een verdubbeling van de fietsenstalling aan de pastorij/kerk en nieuwe plaatsen aan het pleintje Tip en pleintje Spie.

In het verleden werden ook al eens bijzondere opsporingsmethodes, meer bepaald camerabewaking gebruikt in Vorselaar. Die camera's hangen er niet permanent. Daarvoor bestaat ook geen vergunning. De gemeente kreeg al wel een vergunning voor camerabewaking op het sportcentrum en in het jeugdcentrum. Daar staan ondertussen al enkele jaren camera's. Ze bewezen ook al hun nut want vorig jaar werd een diefstal van werfmateriaal en een fietsdiefstal opgehelderd door die camera's.

Zelfs camera's kunnen echter nooit alle diefstallen vermijden. Ook dan bewijst de politie echter haar nut: zo werd de fietsdiefstal van vorige week gisteren al meteen opgelost. In samenwerking met de gemeente werd vorig jaar ook een dievenbende opgerold die al diefstallen op het containerpark op hun conto hadden staan. Ook daar werden vernieuwende opsporingstechnieken gebruikt. Er gebeurt dus heel wat nuttig politiewerk in Vorselaar.