Professor Ans De Vos van de Antwerp Management School is de voorzitter van het partnerschap Levenslang Leren. Vandaag was de eerste officiële digitale bijeenkomst van het partnerschap dat opgericht werd op voorstel van Vlaams minister van Werk Hilde Crevits en Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts.

Ook de andere leden van het partnerschap zijn aangesteld. Zij krijgen de opdracht om de krijtlijnen uit te tekenen van het actieplan levenslang leren.

Een belangrijke prioriteit van de Vlaamse Regering de komende jaren is het stimuleren van levenslang leren. Leren stopt niet na het dichtslaan van de schoolpoorten. Vlaanderen kan op dat vlak belangrijke stappen vooruitzetten.

Het Vlaams Regeerakkoord voorziet dan ook in de oprichting van het Partnerschap Levenslang Leren. Dat Partnerschap krijgt de opdracht om tegen juni 2021 een ambitieus actieplan levenslang leren aan de Vlaamse Regering voor te leggen.

Vandaag was de allereerste officiële bijeenkomst van het partnerschap. In Vlaanderen is er onder andere nood aan meer leerbereidheid en -goesting, meer samenwerking tussen arbeidsmarkt en aanbieders, meer innovatie en werkplekleren, enz.

De departementen Werk en Onderwijs en Vorming engageren zich om in de nodige inhoudelijke ondersteuning te voorzien.

De leden van het Partnerschap Levenslang Leren

Voorzitter Ans De Vos – Antwerp Management School
Leden namens de SERV
Joris Renard – Unizo
Jonas De Raeve – VOKA
Jeroen Boudewijns – Boerenbond
Dirk Malfait – Verso
Sam Coomans – ACV-CSC
Sarah Lambrecht – ABVV
Justine Scholiers – ACLVB

Vertegenwoordigers van onderwijslandschap en de opleidingsverstrekkers

Eddy Demeersseman – Katholiek Onderwijs Vlaanderen
Daisy Denolf – GO!
Els Willems – POV
Joke Drijkoningen – Federatie Basiseducatie
Bieke Morlion – UGent
Marc Vandewalle - UCLL

Vertegenwoordigers van de private opleidingsverstrekkers (sectorfonds en Syntra vzw)

Henk Dejonckheere – Alimento
Chris Venken – SYNTRA Limburg

Vertegenwoordiger van het lokaal niveau: Johan Vandenbranden (OVSG)

Vertegenwoordiger van een Business school: Dirk Buyens – Vlerick

Vertegenwoordiger van de Commissie Levenslang Leren van de VLOR: Kurt Berteloot – Katholiek Onderwijs Vlaanderen

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits: "Levenslang leren is meer dan ooit een belangrijk thema in onze samenleving. De experten van de relancecomités bevestigen dat opleiden en levenslang leren een belangrijke sleutel zijn in het kader van de relance.

Opleiden, opleiden, opleiden is het nieuwe mantra. Met een actieplan willen we de competenties van mensen versterken, hen weerbaarder maken op de arbeidsmarkt en onze bedrijven ook een extra boost geven, een win-win dus voor onze Vlaamse economie en samenleving."

"Er moet in Vlaanderen een cultuur komen van altijd blijven bijleren", zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. "Daarom bundelen we nu de krachten van de werknemers, de werkgevers, de opleidingsverstrekkers, ...

Je hebt iedereen nodig. Werkgevers moeten hun werknemers bijvoorbeeld soms vrijstellen voor bijscholing. Want dat maakt hen ook tot betere werknemers en zo krijg je als werkgever ook een beter bedrijf".

Professor Ans De Vos: "Om te komen tot duurzame loopbanen voor iedereen is het nodig om ons klassieke, lineaire denken over leren en werken te doorbreken.

Leren is essentieel om inzetbaar te blijven, en om transities te kunnen maken doorheen de loopbaan. In dit partnerschap brengen we actoren uit onderwijs en arbeidsmarkt samen om een gezamenlijke visie te hieromtrent uit te bouwen én acties te formuleren om dit in praktijk te brengen."