Lunalia heeft beloofd om Beethoven in 2020 naar de maan te brengen en belofte maakt schuld. Met Beethoven Bubbels wordt het Beethovenjaar alsnog feestelijk gevierd in de stad van de Maneblussers.

Mechelen heeft een bijzondere band met Ludwig van Beethoven. De Mechelse grootvader van de jonge Van Beethoven was de eerste beroepsmusicus van de familie.

De muziek waardoor de naam Van Beethoven wereldberoemd werd, ontlook als het ware in de Dijlestad. Kom Beethoven herontdekken in de stad van zijn voorouders tijdens deze concertreeks met niet minder dan 4 premières.

In de stad van de Maneblussers moet één bepaald werk van Ludwig van Beethoven wel regelmatig klinken: de zogenaamde Mondscheinsonate.

Niemand minder dan Jos van Immerseel vertolkt deze compositie en andere klaviermuziek uit Beethovens eerste Weense periode, gebracht op een Weense vijf-octaafs-vleugel van Christopher Clarke, een meesterlijk facsimile uit 1988.

Maar ook de (vocale) muziek van Ludwig van Beethoven wordt van diverse invalshoeken bekeken. Topsopraan Griet De Geyter vertolkt in deze première o.m. liederen van Beethoven, en dat wel in een bijzondere bezetting.

Speciaal voor Beethoven Bubbels werd een dreamteam samengesteld: sopraan Griet De Geyter, violiste Ann Cnop en celliste Mathilde Wolfs spelen voor het eerst samen met Arthur Schoonderwoerd, één van de boeiendste klavierspelers van het moment.
Onder andere het tweede deel van het zogenaamde Gassenhauertrio staat op het programma.

In hun nieuwe podiumshow gaan Stokman & Vos dan weer op zoek gaan naar de mens achter de mythe die Beethoven geworden is. Het trio van sopranen Liesbeth Devos, Astrid Stockman en accordeonist Stijn Bettens werd bekend met hun show Een Zoen van Toen.

In eenzelfde optiek verbinden ze in deze première nu het vocale werk van Beethoven met de Vlaamse roots van de familie. Om aldus ook de zotte, volkse, alledaagse kant van een genie te tonen. Kortom: Beethoven op een frisse en geestige manier.

Zefiro Torna verbindt dan weer de klimaatproblematiek met het oeuvre van Beethoven in PAST >| ORALE. Voor deze première werken zij samen met SEADS Network, een internationaal transdisciplinair netwerk van artiesten, wetenschappers, ingenieurs en activisten.

PAST >| ORALE is een installatie-concert waarbij computers, planten en de mens een symbiotische relatie aangaan. Een revolutionair concert, uitgaande van een revolutionair componist.

Tenslotte stelt Beethoven Bubbels een unieke concertervaring voor, en dat meteen twee keer. Festival van Vlaanderen Mechelen stelt een nieuw concept voor: The Beethoven Physical Distance Experience in de Sint-Romboutskathedraal van Mechelen.

Kom Beethoven ontdekken zoals u hem nog niet kent: de Equales voor trombonekwartet en zijn muziek voor Flötenuhr gebracht door een muziekrobot van de Logos Foundation, een meditatie op zijn laatste voltooide werk door Maja Jantar en zijn Heiliger Dankgesang voor strijkkwartet.

Dat alles in de kathedraal waar grootvader Van Beethoven zijn opleiding als zanger kreeg. Met o.a. Kwartz Quartet (Fien Van den Fonteyne, Eline Pauwels, Ngoc Phung Ha & Herlinde Verheyden), Trombonenkwartet o.l.v. Thomas Moore, Maja Jantar & Logos Foundation.

Aka Moon gaat dan weer aan de slag met Beethovens Opus 111, zijn laatste pianosonate. Saxofonist Fabrizio Cassol van Aka Moon verdiepte zich in deze laatste pianosonate van Ludwig van Beethoven.

Samen met Michel Hatzigeorgiou op elektrische bas en Stéphane Galland op drums worden zij onder andere vergezeld door Freddy Massamba die zich met zijn expressieve kracht als Afrikaans verteller laat inspireren door de briefwisseling van Ludwig van Beethoven.

Ludwig van Beethoven kijkt van op de maan en ziet dat het goed is.

Het volledige programma vindt u op: www.lunalia.be.