Het nieuwe programma van het voorjaarsfestival van Festival van Vlaanderen Mechelen is bekend gemaakt.

LUNALIA 2021 wordt een digitaal feest ter ere van 500 jaar Philippus De Monte, onder het motto Het Lied van de Berg en de Maan.

Net één jaar nadat België in lockdown ging, pakt LUNALIA uit met dit nieuwe programma. Want muziek is essentieel voor ons welzijn en de samenleving. Het festival loopt van 24 april tot 8 mei.

Alle digitale activiteiten zijn gratis te beleven. Indien er in mei toch mogelijkheden zijn om publiek toe te laten, doen wij al het mogelijke om dat te verwezenlijken. Hierover zal er kort op de bal gecommuniceerd worden. Voor alle laatste updates, kan u terecht op lunalia.be.

Wie was Philippus de Monte?

Dat er in Mechelen, de stad van de Maneblussers, af en toe een lied gezongen wordt over de maan is voor de hand liggend.

Maar een lied over een berg? Nochtans heeft Mechelen een heuse berg en wat voor één: componist Philippus De Monte, in goed Nederlands Filip Van den Berg.

In zijn tijd ook gekend als Prins van de Muziek. Zijn tijd dat was het grootste deel van de 16de eeuw. De Monte werd in 1521 geboren in Mechelen en zou niet minder dan 82 jaar later zijn laatste adem uitblazen in Praag.

Als zanger opgeleid in de Sint-Romboutskathedraal zou hij na verblijven in Napels, Rome en Londen uiteindelijk kapelmeester worden van twee Habsburgse keizers: Maximiliaan II en Rudolf II, aan de hoven van Wenen en Praag.

Niet enkel bekleedde hij deze topfunctie, maar hij stond bekend als een aimabel en bescheiden man. Een muzikale zoon waarop zijn thuisstad meer dan fier mag zijn.

Vijfhonderd jaar na zijn geboorte viert Lunalia, samenwerking met Cultuurcentrum Mechelen en Kunstencentrum nona, de „laatste der Vlaamse Polyfonisten“.  

Van 24 april tot 8 mei 2021 presenteert het Mechelse stadsfestival nog meer muziek met meer dan 150 artiesten uit 5 verschillende landen, met onder andere grote namen Graindelavoix, de Ratas del viejo Mundo, The King's Singers, Annelien Van Wauwe en Zefiro Torna. 

Één adres: www.lunalia.be