N-VA Geel trekt naar de kiezer met als slogan "Een hart voor een veilig en welvarend Geel". Hiermee wordt de nadruk gelegd op het belang van welzijn, veiligheid en welvaart voor alle Gelenaars. Deze drie thema's komen dan ook aan bod in ieder van de 15 beleidsdomeinen waarvoor concrete voorstellen gedaan worden.

'Het programma werd geschreven na informatie verzameld te hebben uit alle deeldorpen, bij jong en oud, ondernemers, verenigingen', zegt burgemeester Vera Celis. Het is dan ook een breed gedragen en doordacht voorstel om van Geel en nog mooiere en betere stad te maken om in te leven, te werken en te bezoeken.

N-VA is er op uit om ook in de volgende legislatuur mee te besturen. 'Ik heb zoveel geleerd in de voorbije 6 jaar, dat ik het heel pijnlijk zou vinden als ik nu in de oppositie beland', weet burgemeester Vera Celis. Celis begon heel bedeesd aan haar opdracht en maakte op het eind nog een slipper met een filmpje waarin ze haar liefde voor legbatterijkippen betoont, maar laat nu zien een kordate burgemeester te zijn. 'Het is in het belang van elke Gelenaar dat we ons verhaal kunnen verderzetten', zegt ze.

Geel is ondertussen uitgegroeid tot een stad van meer dan 40.000 inwoners en dat vraagt een efficiënte en doordacht beleid. N-VA Geel wil ook elk van die 40.000 inwoners blijven betrekken in de voorbereiding van de beleidsbeslissingen, zelfs als dat wettelijk of procedureel niet echt noodzakelijk is. Het idee van co-creatie ligt de partij zeer nauw aan het hart, zoals ze in het verleden al bewezen heeft met de opmaak van het beleidsplan Ruimte.

Qua bestuur en dienstverlening wil de partij vooral inzetten op de kerntaken die van een lokale overheid kunnen verwacht worden. Activiteiten die beter en goedkoper kunnen uitgevoerd worden door lokale partners worden verder uitbesteed.

Ook elektronische en digitale dienstverlening zal verder uitgebouwd worden, zodat de burger 24/24 7/7 kan geholpen worden. Het belangrijkste punt op dit vlak is echter het "Klant is koning"-principe. De Gelenaar moet nog meer dan nu het gevoel hebben dat het stadsbestuur en de -diensten er zijn voor hem of haar. Dat vraagt natuurlijk dat iedere ambtenaar een neutraal en objectief imago uitstraalt.

Op het vlak van binnenstad zet N-VA verder in op het aantrekkelijk maken van de handelskern. Zo ligt er al een vergevorderd plan op tafel om het binnengebied "Nieuwstraat" uit te bouwen tot een ontmoetings- en belevingscentrum. Volgende beleidsperiode geeft ook de unieke kans om het huidige parkeerbeleid te herbekijken aangezien het contract met Besix afloopt.

De partij gaat dan ook een grondige evaluatie doorvoeren, waarbij de uiteindelijke uitkomst moet zijn dat iedere bezoeker aan de handelskern vlot kan parkeren, maar zonder de overlast die het halen van een ticket of het zoeken van geld tot gevolg heeft. Ook breder, wil N-VA verder inzetten op het integreren van nieuwe technologie om van Geel een echte SMART-city te maken waarin verschillende beleidsdomeinen gecombineerd worden.

Het cultuurcentrum de Werft zit tegen de maximale capaciteit aan en heeft behoefte aan een grondige renovatie. De partij wil daar dan ook dringend werk van maken en ervoor zorgen dat het centrum het comfort en de faciliteiten heeft die de hedendaagse bezoekers verwachten.

Echter, dat lost het capaciteitsprobleem niet op en daarom maakt N-VA de overweging om een nieuw state-of-the-art cultuurcentrum op te richten dat zowel het probleem qua comfort als qua capaciteit kan aanpakken. Dat alles om cultuur toegankelijk te maken voor zoveel mogelijk burgers en bezoekers. Een goed cultuurbeleid vraagt natuurlijk ook partnerschappen met de lokale verenigingen, iets waar de partij verder en intensiever wil aan bouwen.

Het zwerfkattenproject, in samenwerking met lokale partners, werpt duidelijk zijn vruchten af en plaatst onze stad in de spotlight op Vlaams niveau. N-VA wil dan ook een blijvende inspanning doen om dat project the verankeren in het beleid. Bovendien wil de partij van Geel een voorbeeld maken op het vlak van dierenwelzijn, met een verbod op levende dieren bij bepaalde evenementen en een doorgedreven beleid op het vlak van vuurwerk, waarbij alternatieven steeds bekeken en gepromoot worden.

Duurzaamheid en zuinig omspringen met onze natuurlijke hulpbronnen wordt steeds belangrijker. Ook daar wil de partij inzetten op innovatie. Warmtenetten, diepe en ondiepe geothermie, duurzame energieopwekking... zijn allemaal mogelijkheden waar N-VA wil op inzetten om niet alleen voor de stadsgebouwen, maar ook voor de burgers en ondernemers de energie groener en dus ook goedkoper te maken.

Zwerfvuil blijft een enorm probleem, maar eerder dan het kind met het badwater weg te gooien en dus iedereen te bestraffen met statiegeld, kiest N-VA ervoor om een nultolerantiebeleid te voeren tegen degenen die de wet overtreden. Zware GAS-boetes en een doorgedreven opsporingsbeleid zijn de manieren waarop de partij dat wil realiseren.

In de huidige bestuursperiode is de stadsschuld enorm gedaald, zowel in absolute cijfers als per inwoner. De partij wil dat beleid verderzetten en ervoor zorgen dat toekomstige generaties een stad erven waar ze voldoende ruimte hebben voor investeringen en een goed beleid.

N-VA wil ook dat de burgers toegang hebben tot de financiële cijfers, open en transparant, zodat die burger de bestuurders ook kan aanspreken op beleidsbeslissingen. Ook een taks shift op lokaal niveau ligt op de tafel waarbij lasten op arbeid mogelijk gereduceerd worden.

Voor- en naschoolse opvang blijft een hekel punt in onze stad en er wordt door de ouders ook steeds vaker flexibiliteit verwacht. Hierop wil de partij inzetten en ervoor zorgen dat ouders met een flexibel werkschema op een eenvoudige manier opvang van hun kinderen kunnen krijgen.

Steeds minder mensen hebben immers de traditionele nine-to-five job. Een dementievriendelijke stad is ook een ambitie van N-VA, want steeds meer ouderen kampen met deze vernietigende ziekte. Het minste wat voor deze mensen kan gedaan worden, is dat ze zich zolang mogelijk welkom en begrepen voelen in hun eigen barmhartige stad.

Op het vlak van landbouw wil de partij de introductie van innovatie stimuleren om te komen tot een biologische en groene landbouw. Samenwerkingen tussen de landbouwers en de stadsdiensten kunnen leiden tot een geïntegreerde aanpak. N-VA wil ook de korte-keten economie stimuleren waarbij de Gelenaars gestimuleerd worden om lokaal te kopen, rechtstreeks bij de producent.

Geel is uniek op het vlak van onderwijs, van de kleuterschool tot de masteropleiding kan gevolgd worden op het grondgebied van de stad. N-VA wil dan ook de samenwerking tussen de verschillende onderwijsinstellingen, maar ook met de lokale bedrijven intensifiëren. Voor nieuwkomers is het belangrijk dat ze Nederlands leren om te kunnen deelnemen aan onze gemeenschap. Daarom dat de partij wil werken aan een systeem van taalbuddies en OKAN-klassen.

De veiligheidsdiensten moeten een degelijke uitrusting hebben en nieuwe technologie moet continue geëvalueerd worden qua inzetbaarheid voor deze diensten. De verdere uitrol van de ANPR en intelligente camera's moet ervoor zorgen dat politiediensten sneller en efficiënter kunnen reageren op misdrijven of noodsituaties.

Ook het aspect verkeersveiligheid mag natuurlijk niet vergeten worden met betrekking tot dit thema. Naast een repressief beleid wil de politie ook opnieuw dichter bij de burger komen met meer blauw op straat en een doorgedreven rol van de wijkagent als eerste aanspreekpunt voor de politiediensten.

Het beleidsplan Ruimte laat toe om een grondige hertekening te doen van de functie van bepaalde gebieden. Diverse woonvormen, die voldoen aan de actuele noden zijn mogelijk en zullen, als het van N-VA afhangt, verder uitgewerkt en uitgevoerd worden op het Geelse grondgebied.

Ook het mengen van verschillende functies zoals wonen, werken, handel... is een thema waar de partij wil op inzetten. Een zeer uitgesproken visie van de partij is de heraanleg van het St-Dimpnaplein om er een echte 'dorpskern' van te maken eenmaal het verleggen van het verkeer dat er nu dagelijks over dendert een feit is.

N-VA blijft inzetten op activatie, een traject met goede begeleiding waarin tijdelijke werkervaring, wijkwerken, opleiding en gemeenschapsdienst een rol spelen is voor de partij de beste garantie op een re-integratie van de sociaal zwakkere in onze gemeenschap.

Ook de verankering van het ziekenhuis op het Geels grondgebied, maar geïntegreerd in het Ziekenhuis Netwerk Kempen, is voor de partij een strijdpunt. Een stad van 40.000 inwoners verdient namelijk zijn eigen ziekenhuis om voor de inwoners de beste zorg in de onmiddellijke nabijheid te voorzien.

Een blijvende ondersteuning van G-sport en Avalympics is voor N-VA iets wat zelfs niet onder discussie staat. Het is het hart en de kern van onze stad. Daarnaast moet er ook een verdere ontwikkeling komen van de sportterreinen en -infrastructuur zodat alle sportverenigingen in de beste omstandigheden kunnen werken. De partij wil ook de stadsdiensten engageren om de promotie te doen van grote sportmanifestaties en om wandel-, fiets- en waterrecreatie op ons grondgebied verder te stimuleren.

Het toeristisch aanbod moet er zijn voor alle doelgroepen, jongeren, ouderen, gezinnen, mensen met een beperking... Ook de rijke geschiedenis van onze stad, met de vele deeldorpen, monumenten en begraafplaatsen mag verder in de kijker gezet worden om de bezoeker naar Geel te lokken

Ook op dit vlak wil N-VA inzetten op nieuwe technologie, zodat de bezoeker via SMART-diensten en touchscreenkiosken kan genieten van de beste toeristische ervaring. Een misschien ambitieus idee van de partij is een "vaar-o-strade" waarbij de Vaart een extra toeristische troef wordt voor de stad met een verdere ontwikkeling van de jachthaven.

Op het vlak van verkeer en mobiliteit is hét thema natuurlijk het sluiten van de ring. De partij staat als een blok achter de beslissing om de studie "Regionale Ontsluiting Ring Geel" af te werken.

Ontlasten van de dorpskern van St-Dimpna is voor N-VA van absoluut belang en het sluiten van de ring mag geen excuus zijn om daarvoor al doorgaand verkeer te ontraden of zelfs te verbieden op de as Retieseweg-Gasthuisstraat-Diestseweg. De partij is echter slim genoeg om te beseffen dat hiervoor een verdere doorgedreven samenwerking met buurgemeenten en hogere overheden zal nodig zijn om dit te realiseren', besluit Vera Celis.