Met het project Geel Bu(u)rt willen stad en Sociaal Huis Geel in verschillende dorpen buurtzorgnetwerken ontwikkelen om de sociale samenhang te versterken. Binnen een buurtzorgnetwerk helpen buren elkaar op vrijwillige basis met kleine taakjes en staan ze open voor een gezellige babbel.

Zo vormen ze een zeer belangrijke schakel in een netwerk van zorg, naast de professionele zorg, een dienstencentrum en de thuiszorg. Om vraag en aanbod gemakkelijker bij elkaar te brengen, wordt het digitale PLEASE-platform gelanceerd.

De band tussen bewoners in een wijk of dorp is tegenwoordig minder hecht dan vroeger. Om deze evolutie tegen te gaan, wil Geel Bu(u)rt het gemeenschapsgevoel opnieuw aanwakkeren en de banden tussen mensen versterken. Daarom heeft de stad Geel het initiatief genomen om deel te nemen aan een pilootproject voor een nieuw digitaal platform 'PLEASE'.

PLEASE staat voor 'Platform voor LEvensondersteuning via Altruïsme en Sociaal Engagement'. Het PLEASE-platform heeft de ambitie om hét nieuwe digitale sociale medium te worden van zorg- en ondersteuningsvragen en aanbod.

Het platform zorgt ervoor dat mensen op een gemakkelijke manier materiaal kunnen lenen, of hulp kunnen bieden en krijgen. PLEASE brengt mensen langs de vraag- en aanbodzijde met elkaar in contact. Het gaat niet enkel over het uitvoeren van opdrachten, maar het is een manier om je gemeenschap en buren deel te laten uitmaken van je dagelijks leven in kleine, maar veelbetekenende dingen.

Je kan PLEASE gebruiken voor dagelijkse taken (zoals huishoudelijke taken, boodschappen doen, koken), om actief te blijven (zoals sport, ontspanning en huisdierverzorging) en om de gemeenschap dichter bij elkaar te brengen (via kunst, entertainment en cultuur, en door interesses te delen).

Maak je graag deel uit van de PLEASE-gemeenschap? Meld je aan op www.PLEASEplatform.eu.

PLEASE is ontwikkeld in nauwe samenwerking met Triamant, die woonbuurten creëert voor levenslang wonen met zorgondersteuning voor een mix van generaties.