Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Project #kiesvoordezorg speelt in op stijgende zorgvraag : 'Het is nooit te laat om je om te scholen tot verpleegkundige'

AZ Turnhout

Het AZ Turnhout vierde donderdag de komst van vijf nieuwe collega’s. Het zijn de eerste verpleegkundigen die afstuderen via het project #kiesvoordezorg: een initiatief voor mensen die zich willen omscholen naar de zorg.

Verpleegkundige staat al jaren in de top 10 van knelpuntberoepen en dit terwijl mensen steeds ouder worden en de zorgvraag stijgt. Het project #kiesvoordezorg speelt daarop in en is een ideale springplank voor wie een carrièreswitch wil maken naar de zorg.

 

Toen Maaike in 2021 over #kiesvoordezorg hoorde, heeft ze niet lang getwijfeld. “Ik begon 4 jaar geleden aan de opleiding verpleegkunde, toen nog in avondonderwijs. De zorg trok me altijd al aan maar toen ik 18 was, heb ik toch een andere keuze gemaakt. Nu ik wat ouder was, voelde ik me er wel klaar voor. In de loop van mijn eerste schooljaar startte #kiesvoordezorg op.

Mijn schoonheidssalon was toen al enkele keren gesloten door de coronamaatregelen en ik had een eerste fijne stage in de zorg achter de rug. Ik waagde de sprong en heb de selecties van #kiesvoordezorg gehaald. Daardoor kon ik het volgende schooljaar rekenen op een loon tijdens mijn studie. Zo kon ik mijn salon sluiten en me volledig focussen op school. Daar was ik blij om, want de combinatie werken en avondonderwijs was pittig.”

Ook voor Pierre kwam kies voor de zorg op het juiste moment op zijn pad. “Negen jaar geleden ben ik begonnen aan de opleiding verpleegkunde, maar ik heb de studie niet afgemaakt. Ik kon plots in de paardensport beginnen en heb dat graag gedaan. Later wou ik me toch gaan settelen en koos ik voor een stabieler leven met een bureau job. Maar dat werk bleek ik echt verschrikkelijk te vinden. Via een vriendin die hier in het ziekenhuis werkte, hoorde ik over #kiesvoordezorg. Het was de ideale kans om mijn studies terug op te nemen. Ik haalde de selectie en mocht in het tweede jaar van de opleiding instappen. Tijdens mijn studie kreeg ik elke maand een loon, waardoor ik niets te verliezen had.”

Gisteren studeerden Maaike en Pierre af tot verpleegkundige en starten ze binnenkort met hun loopbaan als verpleegkundigen in AZ Turnhout. “Het project heeft heel mijn leven veranderd. Zonder #kiesvoordezorg was dit me niet gelukt, dan had ik heel veel moeten opgeven of had ik een job moeten combineren met mijn studies, wat me heel zwaar lijkt”, aldus Pierre.

 

Nog geen dag op de schoolbanken en al een job

Ook AZ Turnhout is enthousiast over het project #kiesvoordezorg. “Terug gaan studeren is niet evident, maar de kandidaten van #kiesvoordezorg grijpen deze kans met beide handen. Het is heel fijn om zo’n gemotiveerde groep tijdens het hele traject mee te mogen begeleiden”, vertelt Chris Loodts begeleidingsverpleegkundige in het AZ Turnhout.

Wie slaagt voor de toelatingsproeven van #kiesvandezorg, kan al voor de start van de opleiding een contract tekenen bij het ziekenhuis. Tijdens de opleiding zijn de studenten al medewerker van AZ Turnhout en worden ze betaald volgens de loon- en arbeidsvoorwaarden van toepassing in de ziekenhuissector. Tijdens het schooljaar kunnen de studenten zich ten volle concentreren op hun studies. In de schoolvakanties en de zomermaanden werken ze enkele weken in AZ Turnhout om extra ervaring op te doen en nemen ze hun verlof op.

“Door deze samenwerking kunnen de studenten tijdens hun drie- of vierjarige opleiding uitgebreid kennismaken met ons ziekenhuis”, vult Chris aan. “Hun stages en vakantiewerk proberen we zo te plannen dat zij zoveel mogelijk aan de slag kunnen op de diensten waar hun interesses liggen.”

 

Stages hebben keuze bevestigd

Pierre gaat in juli vast aan de slag op de verpleegafdeling ‘orthopedie – urologie – gynaecologie’. “Daar heb ik vorige zomervakantie gewerkt en nadien heb ik er ook nog stage gelopen. Het is een heel leuk team, wat ik heel belangrijk vind. Wat ik ook heel fijn vind daar is dat de patiënten meestal met een goed perspectief de afdeling verlaten. Er is ook veel variatie in leeftijd, je werkt er met jongvolwassenen tot oudere zorgvragers.”

Maaike gaat werken op de kinderafdeling. “Mijn stages op neonatologie en de kinderafdeling hebben helemaal bevestigd dat werken met kindjes echt mijn ding is. Ik ben dus heel blij dat ik hier vast kan gaan werken!”

“Naast Pierre en Maaike studeren nog drie andere deelnemers af”, vertelt Chris Loodts. “Ook zij kozen ervoor om te gaan werken op een verpleegafdeling waar ze een fijne stage hebben gehad. Hun achtergronden zijn heel gevarieerd. Pierre is met zijn 30 jaar de jongste deelnemer, de oudste verpleegkundige uit dit groepje is 55. Zo zie je maar dat je nooit te oud bent om je droom na te jagen.”

Ook de volgende jaren verwacht het AZ Turnhout nog een mooie instroom aan nieuwe verpleegkundigen via #kiesvoordezorg.

Er zijn momenteel nog 25 studenten bezig aan een traject en in september 2024 starten er 14 nieuwe studenten. Ook zij tekenden allemaal al een contract bij AZ Turnhout.

www.azturnhout.be/werken-bij-az-turnhout

Op de foto : Alberta, Inge, Pierre, Elin en Maaike vierden hun afstuderen in AZ Turnhout.

 

Alberta, Inge, Pierre, Elin en Maaike vierden hun afstuderen in AZ Turnhout

Alberta, Inge, Pierre, Elin en Maaike vierden hun afstuderen in AZ Turnhout

Maaike actief in AZ Turnhout

Maaike actief in AZ Turnhout

AZ Turnhout

Deel dit artikel