In de schoot van de werkgroep Samen Tegen Schooluitval ontstond één jaar geleden het project 'Schoolondersteuning Heist'. Het lokale bestuur neemt in dit netoverschrijdende project een regierol op.

Doel is het aantal jongeren te vergroten dat mét een diploma op zak de Heistse secundaire scholen verlaat.

De Vlaamse overheid wil ongekwalificeerde schooluitval verminderen. Dat is wanneer jongeren de school verlaten zonder kwalificaties, dus zonder een diploma.

De overheid ontwikkelde daarvoor het systeem van de naadloze flexibele trajecten of NAFT. Zo'n traject richt zich op leerlingen, klassen, leerkrachten en scholen.

De betrokkenen bepalen samen de doelstellingen van elk traject en stemmen de inhoud af op de eigen interesses en noden.

Enkele voorbeelden: een 14-jarig meisje is slachtoffer van cyberpesten en durft niet meer naar school, een 15-jarige jongen zorgt voor zijn alleenstaande moeder en mist daardoor lessen, een 13-jarige is zeer explosief en brutaal op school en een tuchtprocedure helpt niet. Voor al die jongeren werken we op maat.

In Heist-op-den-Berg bieden drie door de Vlaamse overheid erkende en gesubsidieerde schoolexterne organisaties NAFT aan: Arktos vzw, PROFO en PrOS. Uit monitoring bleek dat het NAFT-aanbod in onze regio nog niet voldoende groot is.

Daardoor waren er lange wachttijden en moesten leerlingen soms naar Mechelen. Dat was in de praktijk niet altijd haalbaar.
Om het lokale NAFT-aanbod te vergroten en zo sneller te kunnen inspelen op vragen, ontstond het initiatief 'Schoolondersteuning Heist'.

Lokaal Bestuur Heist-op-den-Berg, Sint-Lambertusinstituut, GO! Atheneum Heist, Instituut Mevrouw Govaerts, CLB het Kompas, CLB GO! Mechelen, Provinciaal Netwerk Samen tegen Schooluitval en de NAFT-aanbieders Arktos, PROFO en PrOS sloegen de handen in elkaar.

Arktos vzw, Rotary Heist-op-den-Berg en Lokaal Bestuur Heist-op-den-Berg brachten extra middelen samen.

Bedoeling is om in onze gemeente trajecten aan te bieden die dicht bij de school zijn. Er werden bijvoorbeeld al lokaal enkele trainingen rond 'weerbaarheid' georganiseerd.

Verder bleek dat leerkrachten de NAFT-trajecten onvoldoende kenden. Daarom betrekken en ondersteunen we vanaf nu de leerkrachten bij de NAFT-trajecten om zo met de leerlingen op een positieve manier verder te werken.

In 2022 wil 'Schoolondersteuning Heist' de NAFT-trajecten nog intensiever inzetten.

Voortaan neemt ook het Heilig Hartcollege deel aan het project. Alle Heistse secundaire scholen zijn zo vertegenwoordigd. De scholen staan voor dezelfde uitdagingen en problematieken.

Daarom is het belangrijk om samen verdere expertise te ontwikkelen en te delen. 'Schoolondersteuning Heist' is een gewaardeerd platform geworden waar de scholen, CLB's en NAFT-partners elkaar vinden.

'Schoolondersteuning Heist' werkt lokaal. De verankering in Heist-op-den-Berg is steeds het uitgangspunt.

Met de huisvesting van PRFO vzw – een van de NAFT-aanbieders - in de Boonmarkt sinds november 2020 heeft het lokale bestuur een belangrijke stap gezet om dat lokale aanbod te verzekeren.

Door te investeren in een verbouwing en ruimte ter beschikking te stellen, rekent het bestuur op een verankering en een verdere uitbreiding van de werking van PROFO vzw in Heist-op-den-Berg.'