In 2019 bestaat sociaal wonen 100 jaar en dat mag gevierd worden. Daarom organiseren de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW), de Vereniging van Vlaamse Huisvestingsmaatschappijen (VVH) en 40 sociale huisvestings-maatschappijen op zondag 13 oktober de Sociaal Wonendag.

Ook Zonnige Kempen zet die dag haar deuren open voor het brede publiek.
Sociaal Wonendag Sociaal wonen is veel meer dan bakstenen. Het is ook buurten maken, een plaats creëren waar mensen samenleven, elkaar kennen en bij elkaar binnenspringen.

Dat is historisch zo gegroeid: doorheen de jaren was sociale woningbouw een proeftuin voor heel wat opvattingen, methoden en modellen voor samenleven. Sociale wijken en woningen zorgen dan ook voor minder eenzaamheid en een sterkere verbondenheid.

"Zondag 13 oktober staat dan ook helemaal in het teken van 'supersociaal zijn'", vertelt Lieselot Laureyns, diensthoofd communicatie van de VMSW, "50 unieke plekken zetten hun deuren voor je open: van architecturale pareltjes, over staaltjes van techniek, tot indrukwekkende werven."

Projecten Zonnige Kempen

"Ook onze maatschappij neemt graag deel aan de Sociaal Wonendag", stelt directeur Anneleen Eelen. "Tussen 13.00 en 17.00 uur kan je een kijkje komen nemen in Vorselaar en Herenthout". In Vorselaar kan je de voormalige dokterswoning 'Huis van Bockstal' bezoeken. Die woning is een van de demowoningen binnen het Europese ENLEB-project.

ENLEB staat voor 'EnergieNeutraal Levensloopbestendig Bouwen'. Tijdens de renovatiewerken worden in deze karakteristieke woning zes sociale woongelegenheden voorzien. Enkele medewerkers van Zonnige Kempen geven je op 13 oktober graag een rondleiding.

Ook wijkhuis 't Lindehofke in Herenthout is een bezoek waard. Het wijkhuis is gehuisvest in de polyvalente zaal op de benedenverdieping van een appartementsblok aan de Bergensesteenweg.

"Met het wijkhuis wilden we een ontmoetingsplek creëren voor alle wijkbewoners en iedereen die interesse heeft. Dankzij de positiviteit, schwung en inzet van de vrijwilligers is 't Lindehofke uitgegroeid tot wat het vandaag is: een laagdrempelige ontmoetingsplek waar iedereen zich welkom voelt" besluit directeur Eelen.