Zaterdag organiseert dierenrechtenorganisatie Bite Back een protest- en herdenkingsactie aan het grootste varkensslachthuis van België.

'Bite Back voert reeds sinds 2015 actie tegen slachthuis Sus Campiniae in Oevel', zegt voorzitter Jo Dirix. 'Onze activisten stellen zich vragen bij het beleid dat gevoerd wordt om varkensvlees - dat niet duurzaam, niet gezond en niet diervriendelijk is - te promoten.'

Het beleid steunt een vernietigende industrie

'Ons belastinggeld wordt gebruikt om een zieke industrie te sponsoren. In oktober 2021 trok de overheid 16 miljoen euro uit om de varkensboeren te ondersteunen. In december 2021 kwam daar nog eens 200.000 euro voor branche-organisatie pork.be bij.

Vlaams Minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) zei het nog in januari; "Sommige mensen zeggen dat je geen vlees meer moet eten. Ik eet graag varkensvlees, ik eet alle vlees graag. Ik ben voor een evenwichtige voeding. Maar ik kan het mij niet inbeelden dat we die sector [...] niet zouden koesteren en promoten in de toekomst."

Gedood door middel van vergassing komen de intelligente dieren met complexe sociale emoties, aan hun einde.

'Wij kunnen ons een wereld inbeelden waarin we voelende, intelligente wezens geen vreselijk leven aandoen, waar we ze geen gruwelijke dood laten sterven. Wij kunnen ons een wereld inbeelden waar onze overheid geen vlees sponsort als onderdeel van een evenwichtig voedingspatroon, zeker wanneer de wetenschap en onze eigen gezondheidsinstellingen de consumptie van vlees afraden. Zeker wanneer we zien dat die industrie een ramp voor het milieu betekent.'

Protest slachthuis Oevel gaat verder

'Bite Back heeft een geschiedenis met slachthuis Sus Campiniae. Reeds sinds de bouwaanvraag, steunen we de lokale inwoners in haar strijd tegen de bouw van een slachthuis in hun gemeente.

Ook toen aan de milieuvergunning niet voldaan bleef, vroegen we de sluiting. Vijf jaar geleden gingen de deuren van dit slachthuis open, in februari 2017. 40.000 varkens per week worden hier de dood ingejaagd.

Dat wil zeggen dat er ondertussen reeds meer dan 10 miljoen varkens geslacht werden in Oevel. Tijdens de actie op 5 maart (13u) vraagt Bite Back aandacht voor de varkens die hier de afgelopen 5 jaar gedood werden.'