Kamp C, het Antwerps provinciaal centrum voor duurzaamheid en innovatie in de bouw, start in Westerlo vanaf mei volgend jaar met de bouw van wat het het eerste volledig circulaire bedrijfsgebouw in Vlaanderen noemt.

Zo laat de provincie dinsdag weten.Het nieuwe gebouw, met de naam 't Centrum en moet volledig "circulair" worden gebouwd, met aandacht voor onder meer circulaire gebiedsontwikkeling, materiaalkeuze, aanbesteden, financieren, evenals nieuwe werkmethodes.

Een eerste stap is nu de aanbesteding, waarbij men radicaal anders zegt te zullen werken dan met een traditionele aanpak. "We stellen een 'programma van ambities' op in plaats van een klassiek eisenpakket", zegt projectverantwoordelijke Jonathan Verdonck. "Dat stimuleert bouwbedrijven om zelf met oplossingen en innovaties te komen. Samenwerking tussen de betrokken partijen is daarbij essentieel."

Het programma stelt onder meer voorop dat materiaalgebruik beperkt moet blijven, dat het project aanpasbaar, demonteerbaar en omkeerbaar is, met mogelijkheden voor herbestemming.

Kamp C gaat nu op zoek naar (groepen) bouwbedrijven die een concept uitwerken. Het meest inspirerende concept mag het verder uitwerken met Kamp C. Het centrum voorziet een aantal gratis vormingsdagen.

De aanpak kan steunen op een aantal internationale voorbeelden die circulair zijn aanbesteed. Kamp C, afvalstoffenmaatschappij Ovam en hogeschool Thomas More investeren samen ruim 360.000 euro in het project.

De opgedane ervaringen zullen worden verwerkt in een praktijkgids voor andere circulaire bouwprojecten. (Belga)