Het Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer in Mol heeft drie Groene Sleutels in de wacht gesleept. Bond Beter Leefmilieu en Toerisme Vlaanderen hebben in het Martins Patershof hotel in Mechelen een 'Groene Sleutel' uitgereikt aan 104 toeristische ondernemingen. Het internationale label is een erkenning voor de inspanningen die ondernemingen leveren rond duurzaamheid, bijvoorbeeld door water en energie te sparen.

Het Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer wist haar Groene Sleutel te verlengen voor de verblijfsrecreatie (camping), de dagrecreatie (strand, zwemvijver en attracties) en voor jeugdlogies (bivak). Gedeputeerde Bruno Peeters is heel tevreden met de erkenning voor het Zilvermeer.

“Het domein zet zich al jaren in voor het milieu: de sanitaire blokken hebben groendaken en zonneboilers die de vele douches van warm water voorzien, het Zilvermeer is voorzien van een  grijs watercircuit waarmee  we de camping en in Taverne Zilverbos de toiletten spoelen en voor de inzameling van GFT worden er biologisch afbreekbare zakjes gebruikt.

Ook op het vlak van vervoer zijn er inspanningen geleverd. Er is een stelselmatige vervanging van het wagenpark door elektrische voertuigen met ondertussen meer dan 20 golfcars en recent, sinds begin dit jaar, de 100 % elektrische Renault Kangoo”, aldus gedeputeerde Peeters.

Ambitieus programma voor laureaten Groene Sleutels

De Groene Sleutel is een internationaal programma van de Foundation for Environmental Education (FEE), in Vlaanderen beheerd door Bond Beter Leefmilieu (BBL) met steun van Toerisme Vlaanderen en Ecover,  Wecovi, Wecoline, Papstar, Koers, Ion Systems, O'riginal en Martins Patershof. De laureaten van de Groene Sleutels moeten voldoen aan een hele reeks criteria voor energie, water en mobiliteit.

Ze hebben een ambitieus milieubeleidsplan, milieubewuste medewerkers, springen zuinig om met water en energie, doen aan afvalpreventie en sorteren hun afval en sporen hun gasten aan tot milieubewust gedrag. De uitbaters organiseren activiteiten in het thema duurzaamheid en hebben oog voor groenonderhoud, voldoende open ruimte en duurzame mobiliteit.

Jaarlijkse onafhankelijke controle
Deelnemende ondernemingen krijgen de ‘Groene Sleutel’ bovendien niet zomaar. De laureaten moeten immers elk jaar opnieuw voor een onafhankelijke jury met vertegenwoordigers van de overheid, milieuorganisaties en toeristische sector aantonen dat ze zich inspannen voor het milieu. Een éénmalige inspanning volstaat dus niet.

Internationaal ecolabel
De Groene Sleutel maakt deel uit van het 'Green Key'-programma, het internationale ecolabel van de Foundation for Environmental Education (FEE). 2200 ondernemingen in 45 landen ontvingen al een ‘Green Key’. Bond Beter Leefmilieu (BBL) beheert het label in Vlaanderen, met de steun van Toerisme Vlaanderen.

Met het label willen BBL en Toerisme Vlaanderen toeristische ondernemers aanmoedigen om zo duurzaam mogelijk te werken.