De gemeente Westerlo telt 84 kilometer bovenlokale fietspaden (BFF). De provinciale Fietsbarometer analyseerde deze grondig. Met een eindscore van 6,4/10 scoren ze beter dan het provinciale gemiddelde (5,9/10).

Fietsen in gemengd verkeer, met een lengte van 4 kilometer, evenaart met een gemiddelde eindscore van 3,2/10 het provinciale gemiddelde (3,9/10).

Het rapport van de provinciale Fietsbarometer voor de gemeente Westerlo toont aan dat de fietspaden vooral slecht scoren op trilcomfort.

"De gemeente Westerlo kan al mooie cijfers op tafel leggen wat betreft de breedte van de fietspaden (8,3/10) en tussenstroken (7,5/10). De sterk verouderde fietsinfrastructuur, zoals bijvoorbeeld in de August Cannaertstraat en Guldensporenlaan, zorgen voor een slechte score op trilcomfort.

Vanuit de provincie Antwerpen adviseren we de gemeente dan ook te werken met asfalt in plaats van met cementbeton of klinkers. Hoe egaler het oppervlak hoe beter het trilcomfort", verduidelijkt Luk Lemmens, gedeputeerde bevoegd voor Mobiliteit.

Gemengd verkeer

“Op 4 kilometer van de BFF-routes in Westerlo is geen fietsinfrastructuur aanwezig en fiets je in gemengd verkeer. Voor fietsers is het minder fijn fietsen in het stuk Oevelse Dreef tussen de Tongerlostraat en de Trienenkantlaan omwille van het extreem lage trilcomfort

(-5,3/10). De klinkers zijn niet comfortabel voor de fietser. In Ter Voort en de Boerenkrijglaan adviseert de provincie Antwerpen om de snelheid van het gemotoriseerd verkeer naar beneden te brengen en dit voor de veiligheid van de fietser”, aldus gedeputeerde Luk Lemmens.

De provinciale Fietsbarometer is voor Westerlo een uitstekend en gebruiksvriendelijk hulpmiddel om ons fietsbeleid mee vorm te geven”, stelt schepen van mobiliteit en fietsbeleid Kristof Welters.

“Als je ons gemeentelijk fietsactieplan leest, komen de projecten die we gaan uitvoeren quasi volledig overeen met de bevinding van het provinciebestuur.”

Zo start de gemeente Westerlo met de rioleringswerken in de August Cannaertsstraat, met een volledig nieuw en comfortabel fietspad in de afwerkingsfase.

Ook de fietsassen Jaak Lemmenslaan - Asberg, Geneinde, Hoog Heultje  - Gravin de Merodestraat pakt de gemeente aan. “Dat vergt tijd, opmaken van bestekken, het aanstellen van studiebureaus, participatie met de buurtbewoners. Maar deze straten staan op de planning en er zijn budgetten voor voorzien. De eerste beslissingen zijn reeds genomen door de gemeenteraad”, gaat Welters verder.

Er zitten ook quick wins in de bevindingen van de provincie Antwerpen om de fietsveiligheid in de gemeente Westerlo te verhogen, zoals het aanbrengen van conforme fietssuggestiestroken op doorgangswegen en van pijlmarkeringen op tweerichtingsfietspaden.

Dat Westerlo zwaar inzet op de fiets is wel duidelijk. De gemeente neemt deel aan het schoolroutesysteem Route2School, verschillende trage wegen worden de volgende jaren aangepakt en de gemeente maakt deel uit van het provinciale project Verkeersveilige Gemeente.

Ook in het fietsbeloningssysteem Bike2School stapt de gemeente mee in.

De provincie Antwerpen is een erg trouwe partner voor onze gemeente die steeds garant staat voor een kwaliteitsvolle dienstverlening. In Vlaanderen behoren ze tot de top wat fietsexpertise betreft. We mogen als gemeente blij zijn dat we op hun steun mogen rekenen”, besluit Kristof Welters.

Rol van de provincie Antwerpen 

De provinciale Fietsbarometer is een beleidsinstrument dat met objectieve cijfers concrete aanbevelingen doet om het fietsbeleid van lokale besturen te verbeteren. Met de provinciale Fietsbarometer analyseert de provincie Antwerpen één voor één alle gemeenten.

Ze schetst een totaalbeeld van de bovenlokale fietsroutes en doet enkele aanbevelingen om die te verbeteren. Soms gaat het over grote knelpunten waar een volledige herinrichting van de weg gewenst is. Vaak kunnen kleinere ingrepen, die niet zoveel geld kosten, de fietsers heel wat meer (fiets)veiligheid en comfort bieden.  

De provincie Antwerpen stelt ook de expertise van haar medewerkers en subsidies uit het Fietsfonds beschikbaar. Ze wil zo de het fietsen in heel de provincie Antwerpen comfortabeler en veiliger maken.  

Meer details vind je op de online Fietsbarometer op de provinciale website.