Elk jaar zet de provinciale landschapsdag een karakteristiek landschap in de kijker. Op dinsdag 27 september 2016 zijn dat de bossen, de landerijen en de monumenten van de Merode. 140 natuur-, landschap- of erfgoedprofessionals en vrijwilligers ontdekken de diverse troeven van het prinsheerlijk platteland, het kasteelverleden van de familie, het beheersplan voor erfgoedzorg enzovoort.

Merodegebied erg belangrijk

Gedeputeerden voor Platteland en Leefmilieu Peter Bellens en Rik Röttger lichten het belang van het de Merodegebied toe voor de provincie Antwerpen.

Prinselijke spreker: In de voormiddag vertellen de sprekers over het ontstaan van het landschap, het economisch potentieel van de Merode, de toekomstplannen van dit prinsheerlijk platteland, de zorg voor het erfgoed en de ontwikkeling van de site rond de Beddermolen in Westerlo.

Prins Simon de Merode geeft een presentatie over het kasteel van de familie de Merode.

Plattelandsproject-Gedeputeerde voor Platteland en voorzitter van de stuurgroep de Merode, Peter Bellens: “Over enkele maanden komen drie provincies, aangestuurd door de provincie Antwerpen, aan het roer te staan van het plattelandsproject de Merode. De dynamiek die de voorbije jaren in dit gebied is ontstaan, willen we niet verloren laten gaan en zelfs nog aanscherpen.”

Dat beaamt ook gedeputeerde voor Landschap, Rik Röttger. Hij ziet in deze zevende landschapsdag een unieke kans om het landschap eens ‘anders’ te bekijken. Rik Röttger “Elk landschap geeft het verhaal weer van de relatie tussen de mens en zijn omgeving. Op deze landschapsdag kunnen bezoekers het landschap van de Merode en zijn historische, ecologische en andere aspecten actief ontdekken.”

Op pad in de Merode

Op pad in de Merode -In de namiddag staan er zeven excursies op het programma. Bij inschrijving konden de aanwezige natuur- en erfgoedliefhebbers hun voorkeur doorgeven.

Zo staat een kunsthistorische rondleiding in de abdij op het programma, zijn er wandeltochten in de Demerbroeken en de bos- en heidegebieden rond de Abdij van Averbode, is er een exclusief bezoek aan het kasteel de Merode, een bezoek aan drie erfgoedsites (de Beddermolen in Westerlo, de stoomzagerij in Vorst en het Klompenmuseum in Veerle) en fietstochten naar Gerhagen, domein Hertberg en zuivelbedrijf de Ploeg in Herselt.

Merodegebied

De Merode: waar de Kempen en het Hageland elkaar ontmoeten De Merode is een prachtig gebied van 1500 hectare bos en landerijen op de grens van de provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant. Oorspronkelijk was dit gebied in handen van de adellijke familie de Merode.

Vandaag werken diverse bestuursniveaus, ondernemers, natuur-, erfgoed- en landschapsbeheerders er intensief samen. De zevende provinciale landschapsdag zoomt in op dit gebied waar de Kempen en het Hageland elkaar ontmoeten.

De provinciale landschapsdag is een organisatie van de provincie Antwerpen in samenwerking met de partners van het de Merodeproject en de abdij van Averbode.