U bent hier

Provincie Antwerpen bouwt fietstunnel onder Ring van Geel

Provincie Antwerpen
24.09.2018 - 17.31u
Door: Herman Gezelle

De fietsostrade F105 Herentals-Balen loopt langs spoorlijn 15 en dus ook onder de R14 in Geel. Om als fietser vlot, veilig en autovrij de R14 ongelijkgronds te kruisen, bouwt de provincie Antwerpen een fietstunnel onder deze ring.

"De fietstunnel onder de ring van Geel maakt deel uit van de fietsostrade F105 Herentals-Balen. Deze fietsostrade volgt spoorlijn 15. Voor de stad Geel betekent deze fietstunnel een veilige kruising van de.

De fietsers moeten zich op Rauwelkoven niet langer in gemengd verkeer begeven. Op deze manier wordt onder andere ook de Thomas More Hogeschool vanuit het centrum veel beter bereikbaar", legt Luk Lemmens uit, gedeputeerde voor Mobiliteit.

Verloop werken

De werken aan de bouw van de 35 meter lange tunnel starten dit najaar. De aannemer bouwt de tunnel eerst naast het spoor, aan de zijde van Larum (richting Olen).

"Een spannend moment zal het plaatsen van de tunnel worden. Tijdens het paasweekend volgend jaar sluiten we de ring af en schuiven we de tunnel erin", vult Luk Lemmens aan. Aansluitend volgt de afwerking van deze betonnen tunnel, nadien volgt de aanleg van het fietspad.

"We zijn blij met de komst van deze fietstunnel en de fietsostrade. Zo kunnen fietsers vlot en veilig grotere afstanden afleggen en sneller vanuit Geel in Herentals of Balen geraken. Bovendien wordt er aan het comfort van de fietsers gedacht. De uitwaaierende tunnelmonden, een centrale lichtschacht en aangepaste LED-verlichting maken de tunnel aangenaam om door te fietsen.

De hinder voor omwonenden blijft gelukkig beperkt. Het inschuiven van de tunnel zelf neemt zelfs slechts één weekend in beslag", aldus Vera Celis, burgemeester van Geel.

Prijskaartje

De provincie Antwerpen betaalt voor de bouw van deze fietstunnel 1,4 miljoen euro. “Europa is voor de provincie Antwerpen een heel belangrijke partner voor het realiseren van allerlei grote en kleine projecten op diverse domeinen. In deze bestuursperiode investeerde Europa al 73 miljoen euro in onze provincie. Voor de bouw van deze fietstunnel in Geel is een subsidie van 600 000 euro voorzien uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO)”, vertelt Peter Bellens, gedeputeerde voor Europese Samenwerking.  

“We willen meer Vlamingen verleiden om te fietsen. Op dit moment laten sommige mensen zich nog afschrikken, bijvoorbeeld omdat ze het traject te onveilig vinden. Met grote investeringen zoals deze fietstunnel willen we een voelbaar verschil maken”, aldus Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. 

Fietsostrade F105 Herentals-Balen

De fietstunnel maakt deel uit van de fietsostrade Herentals-Balen. Deze loopt langs spoorlijn 15 en is 36 kilometer lang. De keuze voor de fietsostrade Herentals-Balen is weldoordacht. De fietsostrade F105 loopt door drie kleinere stedelijke gebieden met heel wat werk- en schoolbestemmingen.

De provincie Antwerpen heeft voor de bouw van de F105 Herentals-Balen meer dan 29 miljoen bestemd. Waarvan €9 miljoen gereserveerd is voor 2 fietstunnels en 5 fietsbruggen in Herentals en Geel”, besluit gedeputeerde Luk Lemmens. (pp)

imageMeer nieuws

Werken verkeersdrempel Molenhoekstraat: parking en straten blijven bereikbaar

Mol 20.08.2019 - 11.43u reading time1min

Vanaf vrijdag 23 augustus wordt de verkeersdrempel in de Molenhoekstraat – ter hoogte van school Rozenberg – heraangelegd. Het verkeer wordt omgeleid via de het weggetje op de parking net voor 't Getouw. Via deze weg blijft de volledige parking 't Getouw bereikbaar en is ook doorgaand verkeer naar de achterliggende straten mogelijk. Als alles volgens planning verloopt, nemen de werken één week in beslag.

Meer info: verkeersdienst, 014 33 09 80, verkeersdienst@gemeentemol.be

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto