U bent hier

Provincie Antwerpen investeert €155.000 in (be)leefbare landschappen en bossen

Herentals | Kempen regio | Provincie Antwerpen
07.08.2018 - 08.20u
Door: Mark Jaspers

De provincie Antwerpen gaat voluit voor een beter leefmilieu. Daartoe ondersteunt ze verschillende projecten met leefmilieusubsidies. In 2018-2019 zullen de Antwerpse regionale landschappen en bosgroepen met 155.000 euro verschillende projecten realiseren: ze zullen speelbossen aanleggen, diersoorten extra beschermen, trage wegen toegankelijk maken, bossen verjongen, scholen vergroenen ...

Met deze projecten hoopt de provincie samen met de regionale landschappen en bosgroepen o.a. meer biodiversiteit te creëren, het versnipperde landschap te verbinden en soorten te beschermen.

Enkele projecten werden reeds opgestart, gedeputeerde van Leefmilieu Rik Röttger is tevreden met de eerste resultaten: "In de Zuiderkempen legde de bosgroep al bijna 11 km aan bosranden aan.

Zo creëren we meer variatie in plant- en diersoorten en werken we aan biodiversiteit. Ook met de regionale landschappen blijven we werken aan een beter leefmilieu. Begin deze zomer openden we het vernieuwde Bel-Air park in Willebroek: er kwam een speelbos, openbare boomgaard, Finse piste, de vijvers werden op biologische manier gereinigd ... En in het midden van dit alles het oude kasteel uit 1810. Natuur en erfgoed, toegankelijk voor iedereen."

Een greep uit de projecten die gepland zijn voor 2018-2019:

Regio Turnhout-Herentals:

In Herentals worden samen met het regionaal landschap Kleine en Grote Nete de migratieroutes voor de ingekorven vleermuis geoptimaliseerd (o.a. door bomenrijen en houtkanten aan te planten). Zo vindt deze bedreigde soort gemakkelijker haar weg naar de forten waar ze overwintert en de jachtgebieden in de buurt.

Bosgroep Kempen Noord zal o.a. in Grobbendonk, Retie en Turnhout investeren in beheerswerken, om boseigenaars te helpen hun bossen om te vormen naar weerbare, biodiverse bossen.Het regionaal landschap Kleine en Grote Nete maakt bestaande trage wegen beter toegankelijk in Balen en Geel, onder andere door bruggen en paden aan te leggen. Zo kunnen kinderen en andere zwakke weggebruikers zich veilig en duurzaam verplaatsen.

In Turnhout wordt het Sint-Pietersinstituut vergroend: de school bekijkt samen met het regionaal landschap Kleine en Grote Nete de mogelijkheid om te verwarmen op houtige biomassa. Ook het groen rond de gebouwen wordt heraangelegd, met de optie dat de school zelf het hakhout beheert.In de zuiderkempen werkt de bosgroep aan de verjonging van haar bossen door nieuwe kloempen (groepjes jonge boompjes) en bosranden aan te planten.

Leefmilieuprojecten

Deze projecten maken slechts een deel uit van alle 'leefmilieuprojecten' die de provincie Antwerpen dit jaar ondersteunt als bijdrage aan het gemeentelijk klimaatbeleid. De projecten zijn uiteenlopend, gaande van het ondersteunen van 2 babytheken (een bibliotheek voor babyspullen) in onze provincie, circulaire aankopen van IT-producten, MOS-projecten, bosprojecten ...

Meer weten?

www.regionalelandschappen.be

www.bosgroepen.be

imageMeer nieuws

Bart Verhaeghe te gast op Ontbijtclub Kempen

Bart Verhaeghe te gast op Ontbijtclub Kempen
Kasterlee | Kempen regio 20.10.2018 - 19.30u

Van der Poel speelt met de tegenstand in Boom

 Van der Poel speelt met de tegenstand in Boom
Internationaal | Vlaanderen 20.10.2018 - 17.09u

Leerrijke verwendag in bib Neteland

 Leerrijke verwendag in bib Neteland
Herentals | Neteland 20.10.2018 - 12.45u

VC Herentals - K.VV Duffel : 'Belangrijk punten pakken, niks anders'

VC Herentals - K.VV Duffel : 'Belangrijk punten pakken, niks anders'
Herentals | Provincie Antwerpen 20.10.2018 - 12.43u

SKS Herentals - Rauw : leider tegen nr. 4

SKS Herentals - Rauw : leider tegen nr. 4
Herentals 20.10.2018 - 12.19u

'Herenthit' : nu al collectors item

'Herenthit' : nu al collectors item
Herenthout 20.10.2018 - 12.08u

Digitale week : workshops kOsh in 't Peeseeke

Digitale week : workshops kOsh in 't Peeseeke
Herentals 20.10.2018 - 11.31u

Real Noorderwijk – Squadra Mouscron 1-1

Real Noorderwijk – Squadra Mouscron 1-1
Herentals | Nationaal 20.10.2018 - 10.52u

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Webdesign door Intracto