Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Provincie Antwerpen investeert €250.000 voor duurzame renovatie Onze-Lieve-Vrouwkerk Olen

Seppe Bouquillon en Kathleen Helsen / foto Koen Fasseur

In het hart van O.-L.-Vrouw-Olen staat de Onze-Lieve-Vrouwkerk. De kerk gaat een nieuw leven tegemoet als bibliotheek en als nieuw administratief centrum van de gemeente.

Om deze aanpassingen te realiseren geeft de provincie Antwerpen een financieel duwtje in de rug met een Kerkplus-subsidie van €250.000.

De werken starten in het voorjaar van 2024 en zullen klaar zijn eind 2025.

Vorig jaar in september vond in de Onze-Lieve-Vrouwkerk in Olen een laatste misviering plaats. Het kerkgebouw krijgt nu een nieuw leven als bibliotheek en blijft daarnaast ook een centrale ontmoetingsplaats voor heel de gemeenschap. Inwoners zullen er terechtkunnen voor allerlei culturele activiteiten zoals lezingen, filmvoorstellingen, kleine concerten en activiteiten voor kinderen.

Eén locatie

Gekoppeld aan de kerk komt er ook een nieuwbouw waarin alle administratieve diensten en de lokale politiepost een plaats krijgen.

Inwoners hoeven zo niet meer uit te zoeken waar ze moeten zijn. Op één locatie krijgen ze meteen een antwoord op al hun vragen. De tuin, die voordien privé was, wordt publiek domein.

We houden rekening met de erfgoedwaarde, de architectuur en de staat van het gebouw. Daarnaast is het ook belangrijk dat de bestemming aansluit bij de noden van de buurt. Voor Olen zijn die voorwaarden voldaan, daarom investeren we 250.000 euro in de herbestemming van de kerk tot ontmoetingsplaats", klinkt het. 

De subsidie wordt gebruikt voor aanpassingsinvesteringen waaronder ruwbouw-structuur, isolatie, schrijnwerk, gevelsluiting en vloeren.

Het Antwerpse provinciebestuur trekt in deze bestuursperiode alles samen €3.850.000 uit voor Kerkplus. Dat programma helpt parochiekerken en kapelanijen nieuwe en/of extra bestemmingen te geven, met financiële ondersteuning voor zowel participatietrajecten en herbestemmingsonderzoeken als voor de effectieve realisatie, zoals in de Onze-Lieve-Vrouwkerk.

“Lokale besturen kunnen vandaag alle financiële ondersteuning gebruiken om grote projecten te realiseren. We zijn dan ook zeer blij met de Kerkplus-subsidie van €250.000”, vertelt burgemeester van Olen, Seppe Bouquillon (CD&V).

“De realisatie van het nieuw administratief centrum is nodig om onze dienstverlening verder te kunnen optimaliseren en om te kunnen blijven voldoen aan de hoge energie-eisen. Ook het kerkgebouw speelt in deze realisatie een onmisbare rol.

Door de bibliotheek in het gebouw te vestigen, behoudt het ook na renovatie zijn functie als ontmoetingsplaats waar je in alle stilte een boek kan lezen.

Daarnaast moest de kerk, die eigendom is van het lokaal bestuur, sowieso gerenoveerd worden. Door de nieuwe invulling, kunnen we het gebouw van de huidige bibliotheek teruggeven aan basisschool de Kriebel.”

Lokale besturen, kerkbesturen en vzw’s kunnen met vragen over het toekomstig gebruik van een kerkgebouw steeds aankloppen bij het provinciebestuur om na te gaan of zij ook via Kerkplus in aanmerking komen voor een gesubsidieerd bestemmingsonderzoek of voor investeringssubsidies om een nieuwe invulling ook te realiseren.'

Seppe Bouquillon en Kathleen Helsen / foto Koen Fasseur

Deel dit artikel