U bent hier

Provincie Antwerpen investeert meer dan €160.000 in leefmilieuprojecten

Kempen regio | Provincie Antwerpen
02.07.2019 - 18.04u
Door: Mark Jaspers

De provincie zet sinds jaren sterk in op een beter leefmilieu. Voor het werkingsjaar 2019 - 2020 maakt ze €167.475 vrij voor verschillende leefmilieuprojecten die ze samen met de Antwerpse Regionale Landschappen en Bosgroepen realiseert. De projecten zijn heel uiteenlopend: gaande van meer speelnatuur en speelbos, over maatregelen om soorten te beschermen, extra bosranden, hagen en heggen voor meer biodiversiteit, exoten bestrijden, speelplaatsen en zorginstellingen vergroenen ...

Een overzicht van enkele projecten die op de planning staan voor 2019 - 2020:

Vrijwilligers van de bosgroepen tijdens een aanplanting eind vorig jaar - Copyright: provincie Antwerpen

Regio Turnhout:

· De 12 gerenoveerde kapelletjes in de regio rond Dessel krijgen nieuwe beplanting. Samen met een gespecialiseerde herboriste werd een plantenlijst opgesteld bestaande uit Mariakruiden. De planten en kruiden hebben naast een cultuurhistorische waarde ook een biodiversiteitswaarde: ze dienen als nectar- en voedselbron voor vlinders en insecten.

· In het noorden van de Kempen wordt gewerkt aan biodiverse bossen door middel van een bosrandactie. Privéeigenaars die willen aanplanten, kunnen plantsoen aankopen aan 40% van de kostprijs. Zo worden ze gestimuleerd om inheems plantsoen aan te planten, een grote ecologische meerwaarde.

· Ter hoogte van Vorselaar en Herentals komt een nieuwe wandelbrug over de Aa. De brug zal wandelknooppunt 25 en 97 van het wandelknooppuntennetwerk verbinden. Zo kunnen wandelaars de Aa gemakkelijker oversteken en de streek beter verkennen en beleven.

· In de Zuiderkempen werken we aan de verjonging van de bossen door nieuwe kloempen (groepjes jonge bomen waaruit later één sterke toekomstboom groeit) en bosranden aan te planten.

· Bij Freinetschool 'De Vlindertuin' in Lille leggen we een moestuin, fruitbomen en bloemenperkjes aan. Exoten worden vervangen door inheemse struiken, goed voor de biodiversiteit. De schooltuin wordt in de weekends en schoolvakanties opengesteld zodat iedereen ervan kan genieten.

PRAKTISCHE INFO

Meer weten?

www.regionalelandschappen.be

www.bosgroepen.be

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto