Provincie Antwerpen, de Fietsschool en de Karel de Grote Hogeschool slaan de handen in elkaar om de staat van fietspaden in Vlaanderen in kaart te brengen.
Ze krijgen daarvoor hulp van de start-ups Sentigrate en LinkedCar om een app te ontwikkelen. Het idee kwam tot stand tijdens het amai!-burgerwetenschapsproject over artificiële intelligentie.
Vlaams minister van Innovatie en Wetenschapsbeleid maakt in het kader van het Vlaamse AI-plan 75.000 euro vrij voor het maken van de app.
"Met het burgerwetenschapsproject amai! willen we Vlamingen klaarstomen voor een toekomst met artificiële intelligentie. We zoeken samen met burgers hoe AI ons kan helpen in het dagelijkse leven of bij maatschappelijke uitdagingen zoals mobiliteit.
De automatische fietspadanalyse met data van fietsende burgers is één van de burgerideeën die geselecteerd is door de jury voor verdere uitwerking. Gespecialiseerde bedrijven en organisaties zullen nu de krachten bundelen met de Karel de Grote Hogeschool om de app effectief uit te werken." – Vlaams minister van Innovatie en Wetenschapsbeleid Hilde Crevits
Vlaams minister van Innovatie en Wetenschapsbeleid Hilde Crevits heeft de uitwerking van een app voor automatische fietspadanalyse op basis van artificiële intelligentie goedgekeurd. Het was Thijs, tewerkgesteld bij de Fietsersbond, die het idee aanbracht tijdens het burgerwetenschapsproject 'amai!'.
Na goedkeuring van de jury en een brede publiekstemming, ontvangt het project 75.000 euro voor het maken van de tool met hulp van De Karel de Grote Hogeschool, de Fietsersbond, de Fietsschool Antwerpen en de Provincie Antwerpen.
Ook Sentigrate en LinkedCar, twee start-ups die zich respectievelijk specialiseren in sensor- en voertuigdata, zetten de schouders mee onder het project.
App die staat fietspaden in kaart brengt
De app zal de data van fietsende burgers verzamelen om de staat en de verkeersveiligheid van de Vlaamse fietspaden in kaart te brengen. Het gaat dan over data van smartphones, elektrische fietsen of sensoren op de fiets zoals bijvoorbeeld een accelerometer. Met de data kan Vlaanderen gericht problemen rond de inrichting, veiligheid of staat van fietspaden aanpakken.
Live-ondertiteling in de klas voor anderstalige leerlingen
Een ander idee dat binnen het amai! burgerwetenschapsproject tot stand kwam en waaraan ook de Antwerpse Karel de Grote Hogeschool zal meewerken, is een intelligente tool die lessen op school live ondertitelt in het Nederlands.
Het doel is om met de combinatie van gesproken en geschreven input anderstalige leerlingen sneller het Nederlands aan te leren en hun spreekdurf en zelfvertrouwen te doen stijgen.
Bijvoorbeeld voor OKAN-leerlingen kan de live-ondertiteling enorm handig zijn. De slimme technologie achter AI maakt het mogelijk dat de woorden van de leerkrachten of leerlingen direct vertaald worden. Faktion, een dienstverlener op het vlak van AI, zal mee de tool ontwikkelen.
Amai!
De beide tools zijn 2 van de 4 verkozen projecten binnen het bredere burgerwetenschapsproject 'amai!'. De bedoeling is Vlamingen warm te maken voor een toekomst met AI.
Een wedstrijd werd georganiseerd waarbij iedere burger een idee kon indienen over hoe artificiële intelligentie een maatschappelijk relevante oplossing kan bieden.
Meer dan 350 Vlamingen dienden een idee in binnen vier thema's: mobiliteit, gezondheid, werk en 'milieu & klimaat'. Na een kwaliteitscheck door een jury van experten, werden via 4 projecten geselecteerd om uit te werken met de hulp van bedrijven en onderzoeksinstellingen en een steunbedrag van elk 75.000 euro. De andere projecten zijn een slimme bomenkaart en app als persoonlijke diabetesadviseur.
Het burgerwetenschapsproject kadert binnen het Vlaamse Actieplan AI dat minister van Innovatie en Wetenschapsbeleid Hilde Crevits in 2019 lanceerde.
De amai!-projecten staan onder leiding van het Kenniscentrum Data & Maatschappij en Scivil, het Vlaamse Kenniscentrum Citizen Science.
Week van de Bij opent op zondag 29 mei met een groot bijenfeest in het natuurdomein Het Netepaleis in Kessel. Vlaams minister van omgeving Demir stelt er een nieuw bestuiversplan voor, een actieplan om de negatieve populatietrends van wilde bestuivers om te buigen. Tussen 13u en 17u is iedereen gratis welkom; er zijn activiteiten voor groot en klein.
Van zondag 29 mei tot zondag 5 juni organiseert het Vlaams Departement Omgeving voor de negende maal de Week van de Bij (www.weekvandebij.be/).
Veel activiteiten stonden de voorbije 2 jaar op een lager pitje. Ook bij HIK CVO Geel. Maar op zaterdag 11 juni houdt HIK CVO op Campus Geel opnieuw een niet te missen algemeen infomoment (10.00-13.00u).
Alle opleidingen van HIK ken je er ontdekken. De cursisten Fotografie gaan nog een stapje verder: ze tonen hun werk in verschillende digireeksen.
In februari 2023 begint The Boss samen met de E Street Band aan een tournee door Amerika en Europa.
Op de lijst met Europese speeldata staat voorlopig nog geen datum in België vastgeprikt, maar die komt er wel degelijk.
Juni 2023
De Herentalse hockeyclub HC Artemis mag opnieuw een kampioenenploeg huldigen. De U10-meisjes behaalden de eerste plaats in hun divisie.
Na 3 kampioenenploegen uit de eerste seizoenshelft levert de succesvolle club voor de 2e helft alweer een nagelnieuwe kampioen in de jeugdreeksen af. "Het is een resultaat van ons jongerenbeleidsplan waarin we inzetten op de uitbouw van een kwaliteitsvolle ondersteuning van jeugdploegen binnen onze club", zegt een fiere clubvoorzitter en -protagonist Els Van den Bossche.
De zwembaden van het Netepark mogen dit jaar 20 kaarsjes uitblazen. Om dat te vieren, organiseert het lokaal bestuur van vrijdag 25 tot zondag 27 november voor jong en oud een heus feestweekend in de zwembaden.
Het exacte programma van het feestweekend wordt pas eind september bekendgemaakt.
Je kan komen zwemmen en meesparen voor leuke prijzen. Met de spaarkaart – aan te vragen aan de kassa – krijgt u per zwembeurt een stempel. Hoe meer stempels u verzamelt, hoe meer gadgets en prijzen u krijgt.
Week van de bij: minder beton, meer bijen
Zondag 29 mei start de 9e editie van de Week van de Bij. Met de slogan 'Minder beton, meer bijen' zetten Dominique Persoone en Britt van Marsenille, peter en meter van de Week van de Bij, het thema ontharding kracht bij.
Hermans Heftrucks uit Rijkevorsel verwelkomt Heylen Group als nieuwe lange termijn meerderheidsaandeelhouder. Heylen Group neemt hiermee samen met het managementteam de fakkel over van Leo en Patrick Hermans.
Hermans Heftrucks specialiseert zich in complete 'material handling' oplossingen voor kleine en grote ondernemingen, zodat zij hun dagdagelijkse goederenbewegingen met de hoogste kwaliteit kunnen uitvoeren.
Ook in Manchester werden vanavond de landskampioenen gevierd.
De spelers van Manchester City reden in open bussen door de stad. De straten kleurden voor de gelegenheid helemaal blauw.
Kevin De Bruyne werd meermaals toegezongen en kreeg nog de trofee voor City-speler van het Jaar en dat al voor de 4e keer. (VRTNWS)
Man City squad are loving life pic.twitter.com/z0J7AmBWn3
Laura Dias Morais (18) uit Berlaar heeft zich bij de 25 finalisten geschaard van Top Model Europe 2022, een internationale modellenwedstrijd. Maar liefst 25.000 deelnemers uit 15 verschillende landen schreven zich in.
"Ik kijk enorm uit naar de finale, die plaatsvindt op zondag 29 mei in het Brusselse Steigenberger Wiltcher's Hotel. Ik hoop om als winnaar gekozen te worden."
Van Moer Logistics heeft de overname van tankcontainerspecialist Group Van Loon afgerond.
Group Van Loon is gespecialiseerd in het transport, reinigen, herstellen en opslag van tankcontainers op de Antwerpse Linker- en Rechteroever, stelt 130 mensen tewerk en realiseerde in 2021 een jaaromzet van 20 miljoen euro.
Strategie