De provincie Antwerpen gaat de komende jaren stelselmatig de provinciale partijdotaties schrappen. Dat blijkt uit de meerjarenplanning voor de periode 2020-2025 die het provinciebestuur dinsdag heeft gepresenteerd en die de komende dagen aan de provincieraad wordt voorgelegd.

De provincie bespaart met die maatregel twee miljoen euro. Bij de investeringen valt op dat het budget voor fietsostrades jaarlijks met 1 miljoen euro stijgt, tot een verdubbeling van de huidige investeringen.

De provincies moeten ook tijdens deze legislatuur verder besparen, temeer omdat de inkomsten uit de onroerende voorheffing dalen en Vlaanderen alleen bij de lokale besturen tussenbeide komt voor de responsabiliseringsbijdrage en niet bij de provinciale.

Het provinciebestuur erkent dat het personeelsbestand - momenteel 1.400 mensen - daarom ook de komende jaren zal afnemen door medewerkers die met pensioen gaan niet altijd te vervangen, maar wil daar geen cijfer op plakken.

Het provinciebestuur heeft in de meerjarenplanning wel nog ruimte gevonden om de komende zes jaar netto 161 miljoen euro te investeren. Dat geld gaat vooral naar fietsinfrastuctuur, waaronder een geleidelijke verdubbeling van het budget voor fietsostrades tot 9 miljoen euro in 2024.

De fietsostrades Antwerpen-Lier en Herentals-Balen worden de prioriteit, naast de schakelroute Herentals-Turnhout. Verder staat er voorbereidend studiewerk gepland voor de fietsostrades Herentals-Lier en Lier-Heist-op-den-Berg. De provincie bekijkt ook of de fietsostrade Antwerpen-Mechelen hier en daar kan worden verbreed.

Andere prioriteiten de komende jaren worden de verdere invoer van duaal leren in het provinciaal onderwijs, de strijd tegen ongekwalificeerde uitstroom uit het secundair onderwijs, het planten van 1,2 miljoen bomen en het geplande havenbelevingscentrum in Antwerpen. De provincie onderzoekt ook de overname van recreatiedomein Lilse Bergen. (Belga)