15 sportrolstoelen en 2 handbikes eerste zes maanden gratis ter beschikking

De provincie Antwerpen wil iedereen aan het sporten en bewegen krijgen. Maar om te sporten heb je ook goed sportmateriaal nodig. Daar zorgt de uitleendienst in het Provinciaal Sportcentrum Peerdsbos voor. Je kunt er tegen een voordelig tarief sport- en spelmaterialen huren. De klemtoon ligt op vernieuwende en minder bekende materialen. Om ook personen met een handicap volop de kans te geven om te kunnen sporten, besliste de Raad van Bestuur van het Autonoom Provinciebedrijf Sport (APB Sport) van de provincie Antwerpen om de uitleentarieven voor G-sportmateriaal te verlagen.  
 
 

Het Provinciaal Sportcentrum Peerdsbos in Brasschaat beschikt naast tal van sportieve indoor- en outdooractiviteiten ook over een eigen uitleendienst voor sportmaterialen. Een greep uit het aanbod: kickbikes, kleuterspeelkussens, hindernissenbaan, trikkes, teambuildingsmaterialen, circuskoffers, springkastelen maar ook sportmateriaal voor personen met een handicap. Het Autonoom Provinciebedrijf Sport verlaagde recent de uitleentarieven voor G-sportmaterialen. En met een reden zegt gedeputeerde voor sport Koen Helsen: “Met deze prijsverlaging wil het provinciebestuur meer mensen met een handicap duurzaam aan het sporten krijgen, meer sportclubs motiveren om een G-werking op te starten en een breed maatschappelijk draagvlak creëren voor G-sport in het algemeen.”
 
Zowel scholen, provinciale sportfederaties, provinciale jeugdverenigingen, gemeentelijke sportraden en -diensten en hun aangesloten lokale sportverenigingen (die lid zijn van de provinciale sportraad) kunnen van de uitleendienst gebruik maken. Privé-personen of commerciële ondernemingen niet, maar zij kunnen ter plaatse wel kickbikes en mountainbikes huren. De nieuwe prijzen voor het ontlenen van sportmateriaal zijn van toepassing vanaf 1 juli 2011.
 
 

Gratis ontlenen van rolstoelen en handbikes
In het kader van de ‘Start to G-sport’-campagne van het APB Sport staan er bovendien ook vijftien individuele sportrolstoelen en twee handbikes ter beschikking voor personen met een handicap. Hiermee wil het APB Sport voor hen de drempel verlagen om te beginnen sporten én sporters met een handicap stimuleren om op lange termijn te blijven bewegen. Niet iedereen beschikt immers over het nodige geschikte sportmateriaal. Aangepaste materialen zijn bovendien vaak een dure investering. Met dit initiatief kunnen personen met een handicap een professionele sportrolstoel gebruiken in afwachting van een eigen aankoop.
 
De sportrolstoelen en de handbikes worden de eerste zes maanden gratis uitgeleend, nadien kan dit verlengd worden voor een nieuwe periode van zes maanden tegen een kostprijs van 12,5 euro per maand.