Landelijke Thuiszorg ontvangt verhoogde dotatie voor individuele advisering en begeleiding

De provincie Antwerpen verhoogt haar jaarlijkse dotatie aan vzw Landelijke Thuiszorg voor de individuele advisering en begeleiding van zorgbehoevende ouderen die aanpassingen aan hun woning willen laten uitvoeren om zo langer in hun eigen huis te kunnen wonen.

De provincieraad stemde vanmiddag in met een verhoging van de subsidie van 50.000 naar 75.000 euro. Deze service was immers zo succesvol geworden dat de vraag om advies het aanbod ruim oversteeg. De extra middelen komen daaraan tegemoet.

Sinds 2014 krijgt vzw Landelijke Thuiszorg van de provincie Antwerpen een jaarlijkse subsidie om op het grondgebied van deze provincie te zorgen voor een individuele advisering en begeleiding voor aanpassingen aan de woning van zorgbehoevende mensen.

De adviseur die de organisatie daarvoor in dienst heeft, is overbevraagd. In 2017 werden 122 dossiers opgestart, van een eenvoudige vraag om informatie tot een intensieve begeleiding.

1 op 3 vraagt om intensieve begeleiding

"In meer dan de helft van de gevallen wordt enkel advies gevraagd over de premiemogelijkheden, de praktische aanpak, enzovoort," weet gedeputeerde voor Wonen Peter Bellens. "Zowat een tiende van de cliënten krijgt effectieve ondersteuning bij de premie-aanvraag en in ongeveer een derde van de dossiers gaat het om een all-in-pakket met advies, technische rapportering, het opsporen en aanvragen van premies, tot en met de begeleiding met een aannemer."

De meerderheid van de dossiers wordt binnen het jaar afgehandeld, vaak zelfs in minder dan een half jaar. Langere procedures hebben meestal te maken met de technische complexiteit van de aanpassingen en met een lange wachttijd bij de gekozen uitvoerder(s).

Het merendeel van de cliënten is tussen de 55 en 84 jaar oud. In de meeste gevallen vragen die om een heringerichte badkamer (41%). Ook de slaapkamer, de toegang tot de woning en het toilet vragen vaak aanpassingen bij mensen die minder mobiel zijn of kampen met fysieke beperkingen.

Overbevraagd

De laatste jaren is deze dienstverlening meer bekend geraakt bij het grote publiek, waardoor het aantal aanvragen voor advies en/of begeleiding sterk is toegenomen. Het aantal dossiers groeide de organisatie boven het hoofd. Momenteel staan 40 mensen op een wachtlijst.

"Om aan die toenemende vraag tegemoet te komen, trekken we de provinciale dotatie fors op van 50.000 naar 75.000 per jaar," zegt Peter Bellens. "Daarmee kan Landelijke Thuiszorg extra personeel inzetten om de wachtlijst weg te werken. Bovendien kan het aantal dossiers dan zelfs toenemen, tot zo'n 160 per jaar."