De deputatie van de provincie Antwerpen besliste vandaag dat het Zilvermeer in aanmerking komt als mogelijke opvanglocatie voor vluchtelingen. Hiermee antwoordt het provinciebestuur positief op de vraag van Fedasil. Uiteindelijk beslist de federale ministerraad eind volgende week of er effectief een opvangcentrum op de camping komt.

Door de grote instroom van vluchtelingen is Fedasil op zoek naar bijkomende opvangplaatsen. Naast de Lokale Opvanginitiatieven (LOI) die worden georganiseerd door de OCMW's, richt Fedasil ook tijdelijke grotere opvangcentra in.

Hiervoor wordt gekeken naar legerkazernes, leegstaande hotels, campings, vakantieparken,... Zo werden in de regio eerder al opvangcentra opgestart in Turnhout, Retie, Leopoldsburg, Ravels, ...

Vraag naar Zilvermeer

Als uitbater van Provinciaal Recreatiedomein Het Zilvermeer kreeg ook het provinciebestuur de vraag van Fedasil om hier een opvangcentrum in te richten. Gezien de dringende opvangnood besliste de provincie Antwerpen donderdag 19 november om positief te antwoorden op dit verzoek.

Voorwaarden voor opvangcentrum

Wel stelde de deputatie twee duidelijke voorwaarden:

ü De opvang stopt uiterlijk einde maart, dus voor het begin van het toeristisch seizoen.

ü Het comfort en de veiligheid van alle kampeerders moet gegarandeerd worden. Op dit vlak gaf Fedasil aan het provinciebestuur al de garantie dat zij instaan voor de vaste begeleiders en het veiligheidspersoneel.

Mail naar kampeerders

Inmiddels verstuurde de directie van het Zilvermeer een mail naar alle kampeerders en concessiehouders over deze beslissing. Daarbij werd het engagement aangegaan om samen met Fedasil een informatievergadering te organiseren wanneer de definitieve beslissing valt dat het opvangcentrum er komt.

Verantwoordelijkheid opnemen

Het gemeentebestuur en het OCMW nemen akte van de beslissing van het provinciebestuur. Verder wachten we de definitieve beslissing van de federale ministerraad af.

Naast de aansturing van ons eigen Lokaal Opvanginitiatief (LOI) met een veertigtal vluchtelingen die verspreid over onze gemeente wonen, zullen we ook bij een tijdelijk opvangcentrum op het Zilvermeer onze verantwoordelijkheid als lokaal bestuur opnemen.

Positieve Mollenaars

Inmiddels hielden we al een eerste coördinatievergadering met verschillende diensten van het gemeentebestuur en het OCMW. Zo hechten we veel belang aan een transparante communicatie én werken we achter de schermen aan de opstart en begeleiding van mogelijke vrijwilligersinitiatieven.

Verdere informatie hierover volgt op een later tijdstip. We zijn ervan overtuigd dat heel wat Mollenaars ons willen ondersteunen bij de gastvrije opvang van mensen die op de vlucht zijn voor de oorlog in hun land.