Provincie Antwerpen zet intrafamiliaal geweld hoog op de agenda: Peter Bellens roept op om de methodiek van het pilootproject te integreren op het Federale en Vlaamse beleidsniveau.  In de krant De Standaard van 12 maart wordt aan de hand van cijfers van het Comité P gesteld dat de aandacht van lokale politiezones voor de doorverwijzing van slachtoffers en daders van intrafamiliaal geweld (IFG) met de jaren aan belang inboet.

Men staaft dit aan de hand van cijfers van het Comité P. Het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouw en Man (IGVM) is verbaasd over deze cijfers en zal deze aan een bijkomende analyse onderwerpen.

Het IGVM nam immers tot 2013 een forse stijging waar. In de periode 2005 – 2008 hadden 57 van de 195 politiezones partnergeweld als beleidsprioriteit neergeschreven. In 2013 waren dit er al 75. Met andere woorden, op acht jaar tijd merken we een stijging van 31,57 %. Zonder de verhoogde aandacht voor partnergeweld in het nationale veiligheidsplan was dit nooit mogelijk geweest.

"Partnergeweld blijft het zesde grootste criminaliteitsfenomeen van België en vraagt prioriteit op alle beleidsniveau's. De provincie Antwerpen zet het beleid rond IFG hoog op de agenda en heeft intussen heel wat expertise in huis.", aldus Peter Bellens, gedeputeerde voor Welzijn en Gezondheid bij de provincie Antwerpen

Onvolledig beeld

Naast de lokale politie zijn er nog vele andere organisaties en overheden actief betrokken bij de aanpak van intrafamiliaal geweld. De Centra voor Algemeen Welzijnswerk (CAW), de OCMW's, de Vertrouwenscentra Kindermishandeling, de Justitiehuizen, de Centra voor Geestelijke Gezondheid (CGG's) en dergelijke meer.

Door enkel te kijken naar de cijfers van de lokale politiezones krijgen we een onvolledig beeld. Bovendien werken al deze betrokken diensten nauw samen in een interdisciplinair ketenmodel. In de provincie Antwerpen is dit het zogenaamde CO3-project. CO3 staat voor cliëntcentrale organisatie met drie partners. Het getal verwijst naar de drie partners: politie en justitie, de hulpverlenings- en zorgsector en de lokale besturen. In Limburg wordt gewerkt met een ketenaanpak onder de noemer LINK.

Family Justice Center

In de provincie Antwerpen is het pilootproject CO3 uitgegroeid tot een Family Justice Center (FJC). In een FJC zitten alle ketenpartners bij de aanpak van intrafamiliaal geweld – politie en justitie, reclassering, opvang en hulpverlening – fysiek samen in één gebouw. Slachtoffers van huiselijk geweld kunnen er terecht voor de verschillende stappen die ze kunnen ondernemen om het geweld te stoppen: hulp, ondersteuning, opvang, politionele bijstand en verhoor,....

Ondertussen ontrolt de provincie ook de CO3-aanpak in arrondissementen Mechelen en Turnhout. In Mechelen wordt het project Korte Keten verder ontwikkeld om de aanpak van CO3 ook te waarborgen in de regio. In de Kempen zijn de nodige partners samengebracht om een ketenaanpak zoals CO3 op te starten: de afspraken om de eerste proefdossiers nog voor de zomer op te starten zijn gemaakt.

De provincie investeert in dit kader ook in het aanbod naar plegers van intrafamiliaal geweld: in beide arrondissementen subsidieert de provincie de "Time Out"-aanpak, een (groeps)therapeutisch aanbod voor plegers van (ex)partnergeweld. Op termijn wil de provincie ook het Family Justice Center-model in naar de regio meest geschikte vorm ontplooien in de arrondissementen Turnhout en Mechelen.

Een ander aandachtspunt is de verbinding met de aanpak van kindermishandeling. Geweld in gezinnen tegen volwassenen en tegen kinderen komen vaak samen voor. met het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Antwerpen wordt er daarom ingezet op een goede samenwerking en verbinding in de aanpak.
Conclusie

Het is verkeerd om te stellen dat de aanpak van partnergeweld globaal minder aandacht zou krijgen. Het is ook verkeerd om dit debat te voeren op basis van statistieken van één onderdeeltje van de hele ketenaanpak. "Er wordt heel hard, intensief en interdisciplinair samengewerkt rond de ketenaanpak van intrafamiliaal geweld.

Zowel de hulpverlening, justitie, politie en lokale overheden gaven aan dat hier nood aan was en participeren dan ook ten volle mee aan de samenwerking." zegt Peter Bellens over de beleidsaanpak in de provincie Antwerpen.

Uiteraard hopen we dat ook na IFG als prioriteitsfenomeen opgenomen blijft in het nationaal veiligheidsplan. De provincie Antwerpen voert al jaren een uitgesproken beleid in de aanpak van intrafamiliaal geweld.

Met het innovatieve project CO3 coördineren en faciliteren we een multidisciplinaire aanpak van intrafamiliaal geweld. Met de doorgroei naar een FJC kunnen we de klantgerichte aanpak optimaliseren en er voor zorgen dat slachtoffers van intrafamiliaal geweld niet meer naar verschillende locaties moeten om hulp te krijgen. Op die manier kan onze dienstverlening laagdrempeliger worden.