1 op 5 kinderen en ouderen in België wordt geraakt door armoede. In het kader van het provinciale armoedebestrijdingsplan subsidieert de Dienst Welzijn en Gezondheid vernieuwende initiatieven rond deze problematiek. Daarmee kon ook Familiehulp, een dienst voor gezinszorg, het project ‘Zorgen voor morgen. De kracht van gezinszorg bij cliënten in armoede.’ uitwerken. Op dinsdag 16 april organiseert de provinciale dienst Welzijn en Gezondheid samen met Familiehulp een studiedag over de meerwaarde van gezinszorg bij personen in armoede in aanwezigheid van Minister Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin en Gedeputeerde voor Welzijn en Gezondheid Peter Bellens.

Hulp- en zorgverlening aan personen in armoede vraagt een specifieke aanpak die vertrekt vanuit de leefwereld van deze cliënten. Familiehulp wilde met haar project 'Zorgen voor morgen. De kracht van gezinszorg bij cliënten in armoede.'medewerkers sensibiliseren over de complexe armoedeproblematiek. De medewerkers kregen heel concrete handvatten aangereikt over de rol die gezinszorg kan spelen bij cliënten in armoede.

Door verschillende methodieken te gebruiken, diverse lokale partners aan te spreken en andere accenten te leggen, deed Familiehulp ruime en diverse expertise op. Ook bouwde ze regionaal een breed netwerk uit om gezinszorg aan mensen in armoede verder te optimaliseren. Inzichten uit de sector over de complexe armoedeproblematiek en de ervaringen van mensen in armoede werden verfilmd zodat ook andere organisaties of diensten dit kunnen gebruiken.

Gedeputeerde voor Welzijn en Gezondheid Peter Bellens: “Met deze studiedag nemen we onze taak als provinciebestuur op om expertise te delen met ons netwerk. Dit project toont het belang aan van de vermaatschappelijking van de zorg. Familiehulp is niet rechtstreeks bezig met armoedebestrijding, maar hun medewerkers kunnen via hun laagdrempelige en attente aanwezigheid wel andere sluimerende problemen detecteren.”

De dienst Welzijn en Gezondheid gaat samen met Familiehulp tijdens deze studiedag de discussie aan over deze integrale benadering van zorg en hulp. Dit zal gebeuren aan de hand van dit project als voorbeeld voor andere diensten die maatwerk willen leveren, ook voor hun meest ‘kwetsbare’ cliënten.