De provincie Antwerpen, de stad Antwerpen, de G-sportfederaties en de Antwerpse G-sportclubs slaan de handen in elkaar om een doorgedreven G-sportbeleid uit te werken binnen de stadsgrenzen.

Tijdens het feestjaar ‘Antwerpen Europese Sporthoofdstad 2013’ en volgend jaar de ‘Special Olympics 2014’ staat G-sport meer dan ooit centraal.

De stad Antwerpen mag zich in 2013 een jaar lang Europese sporthoofdstad noemen met als centraal thema ‘Sporting Antwerpen, samenhorigheid in de sport’. “Sport brengt mensen bij elkaar en bevordert de integratie”, legt provinciaal gedeputeerde voor sport Bruno Peeters uit. “De vele topsportevenementen die dit jaar in de provincie Antwerpen plaatsvinden zijn voor ons het signaal om ook sport voor personen met een handicap, of G-sport, op de kaart te zetten. Want ook sporters met een handicap moeten veilig en kwalitatief kunnen sporten”, aldus Bruno Peeters.

Structurele verankering van G-sport
Het Antwerpse provinciebestuur, het stadsbestuur en alle betrokken G-sportactoren slaan de handen in elkaar met als doel: personen met een handicap aan het sporten krijgen, sportclubs stimuleren om een G-werking op te starten en sensibiliserend werken rond G-sport in zijn totaliteit. Het feestjaar ‘Antwerpen Europese Sporthoofdstad 2013’ vormt een belangrijke hefboom om G-sport bekend te maken bij het grote publiek. Hier stopt het echter niet bij. De initiatiefnemers gaan verder dan dat.

G-sportcoach Elke Pierets legt uit hoe het uitrollen van een G-sportbeleid binnen de stad Antwerpen wordt aangepakt: “Een stuurgroep G-sport (waarin de provincie Antwerpen, stad Antwerpen, de G-sportfederaties, G-sportclubs en experten uit het onderwijs en schoolsport zetelen) werkt het duurzame G-sportbeleid in de stad stelselmatig uit. Dit moet resulteren in een concreet en tastbaar G-sportactieplan. Hierbij vertrekken we vanuit een behoefteonderzoek en omgevingsanalyse met daarbij oog voor opportuniteiten om G-sport structureel te verankeren binnen het stedelijk beleid. Dit met één doel voor ogen: personen met een handicap een sporttoekomst geven.”

Beleving van G-sport op alle mogelijke domeinen
Naast het beleidsmatig luik, maken de provincie en de stad Antwerpen dankbaar gebruik van het Europese sportjaar om G-sport in de kijker te plaatsen. Naast tal van sportactiviteiten voor valide sporters, staat ook de beleving van G-sport centraal tijdens ‘Sporting Antwerpen’. Hierbij ligt de focus op verschillende domeinen: grote en kleine sportevenementen, scholen van het buitengewoon onderwijs, bij de individuele sporters zelf, enzovoort. Een overzicht:

·Naast de handbikereeks op de DVV Antwerp 10 Miles in april, het EK Rolstoelrugby in augustus en de NEC Wheelchair Masters in november, staan er demonstraties G-sport op het programma tijdens andere topsportevenementen. Alle sportevenementen zullen bovendien toegankelijk zijn voor toeschouwers met een handicap door de samenwerking met Intro vzw.
 
·Scholen uit het buitengewoon onderwijs kunnen intekenen op G-sportinitiaties in hun school en zijn de eerste supporters op de verschillende sportevenementen.
 
·Alle experten uit het werkveld verzamelen in november tijdens een symposium met als doel de rol van sport voor mensen met een fysieke handicap in kaart te brengen.
 
·Sporters met een verstandelijke, fysieke, visuele, auditieve of psychische handicap en met autismespectrumstoornis (ASS) krijgen alle kansen voor een kwaliteitsvolle en duurzame sportparticipatie via individuele G-sportcoaching. Anderzijds worden sportclubs aangemoedigd om een G-werking te integreren in hun reguliere activiteiten.
 
Een belangrijk aspect bij al deze initiatieven is het gegeven van “mixed” of “unified” sporten. Hierbij vormen personen zonder handicap een team met personen mét een handicap. Zo wil het provincie- en het stadsbestuur de Antwerpenaren sensibiliseren en de samenhorigheid verhogen tussen alle Antwerpenaren, met of zonder handicap.
 
Ook in 2014 volop G-sport tijdens de ‘Special Olympics European Summer Games’
De ‘Special Olympics European Summer Games’ vinden van 9 tot 21 september 2014 in Antwerpen plaats. Het zijn de Olympische Spelen voor sporters met een verstandelijke handicap. In navolging van Antwerpen Europese Sporthoofdstad 2013 is ook dit evenement weer een ideale gelegenheid om G-sport binnen en buiten Antwerpen te promoten. Beide evenementen moeten, samen met de structurele verankering van het G-sportbeleid, er voor zorgen dat meer mensen met een handicap aan het sporten en bewegen gaan, ook na 2014.
 
Enkele G-sportevenementen in de kijker tijdens ‘Antwerpen Sporthoofdstad 2013’
·18-21 april: Demo G-dressuur op Internationale Jumping
·21 april: Recreatieve en competitieve Handbikereeks DVV Antwerp 10 Miles
·8-19 augustus: EK Rolstoelrugby
·17-25 augustus: demo G-hockey op EK Hockey
·8 september: Kick-off G-voetbal
·30 september – 6 oktober: Demo G-gym op WK Turnen
·28 oktober – 3 november: NEC Wheelchair Masters
·9-10 november: Europacup Torbal