Zilvermeer in Mol zet in op organische bestrijding als preventieve en curatieve behandeling van verhittingsverschijnselen in de vijvers.

Provincie Antwerpen gunt de opdracht aan BVBA Navicula en investeert 478.000 euro in de duurzame en ecologische behandeling van verhittingsverschijnselen door middel van onder andere drijvende planteneilanden en oeverherstel. De waterkwaliteit is van cruciaal belang voor waterrecreatie op recreatiedomein Zilvermeer.

Net als alle andere grote waterpartijen in België ondervindt het Zilvermeer een verhoogde ecologische druk door stijgende omgevingstemperaturen, hittegolven, verminderde neerslag, wijzigende grondwatertafels en toenemende stikstofdeposities uit de lucht.

In de huidige klimaatomstandigheden is het Zilvermeer gevoelig voor verhittingsverschijnselen in de vijvers. Deze verhittingsverschijnselen kunnen het verschijnen van "blauwalg" veroorzaken.

Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer garandeert optimale waterkwaliteit. Het preventief en curatief behandelen van verhittingsverschijnselen in alle vijvers is van cruciaal belang.

Navicula maakte een structureel plan op voor recreatiedomein Zilvermeer, waarin drijvende planteneilanden en natuurlijk oeverherstel een essentiële rol spelen.

De eco-processen dienen in eerste instantie om functioneel de waterpartij te beschermen tegen blauwalg bloeien. De bijkomende natuurwaarde en esthetische verrijking vormen uiteraard welkome extra's.
De aanpak bestaat uit een twee-staps benadering:

Drijvende planteneilanden

Een drijvend planteneiland is een constructie waarop moeras- en waterplanten aangeplant worden.
De plantengroei geeft een flink wortelstelsel met luchtweefsel. Dat zorgt voor bijkomend drijvend vermogen.

Onder water en op de wortels groeien functionele micro-organismes in de vorm van 'biofloc'.
De planten boven water en de nuttige micro-organismes onder de mat verzorgen talloze zinvolle ecologische functies. Verschillende vitale cycli herstarten het natuurlijke aquatische milieu. De natuur doet de rest.

Drijvende planteneilanden verbeteren als 'ecologische motor' de kwaliteit van het omgevende water. Een eiland van slechts 4 vierkante meter heeft daarom al een zeer grote impact op een waterpartij.'