Vrijdagmiddag is in Retie het mobiliteitspunt van de Kempen voorgesteld. Het mobiliteitspunt is een initiatief van het provinciebestuur van Antwerpen.

De provincie Antwerpen heeft vrijdagmiddag in samenwerking met Welzijnszorg Kempen, Enter en de Vlaamse overheid het ‘Mobiliteitspunt Kempen’ voorgesteld.

Mensen met een mobiliteitsbeperking in het arrondissement Turnhout kunnen vanaf 1 februari bij deze nieuwe dienst terecht met vragen over mobiliteit en voor advies over vervoer op maat.

Voor mensen die beperkt mobiel zijn is het niet evident om wegwijs te raken in het aanbod aangepast vervoer. Daar moet het infopunt ‘Mobiliteitspunt Kempen’ verandering in brengen. Vanaf 1 februari kunnen gebruikers in het arrondissement Turnhout op één centraal nummer of via mail terecht voor efficiënt advies en informatie op maat van de gebruiker.

“Dat kan voor algemene vragen over het aanbod van aangepast vervoer in hun buurt, of een concrete vervoersvraag voor een bezoek aan familie of vrienden, het bijwonen van een voorstelling of sportactiviteit, marktbezoek, revalidatie,…”, aldus projectcoördinator Grete Deferme.

Proefproject

Mobiliteitspunt Kempen is op vraag van Vlaanderen ontwikkeld als proefproject mobiliteitscentrale aangepast vervoer. Voor de concrete uitwerking werkt de provincie Antwerpen samen met Welzijnszorg Kempen en Enter (Vlaams Expertisecentrum Toegankelijkheid).

Gedeputeerde voor Welzijn en Gezondheid Peter Bellens: “Het concept past perfect in onze provinciale opdracht om te werken aan netwerkvorming en impulsbeleid. Met Welzijnszorg Kempen en Enter hebben we de ideale partner gevonden.

Er zijn ook samenwerkingsverbanden met De Lijn, NMBS, mindermobiele centrales, diensten aangepast vervoer, mutualiteiten, enzovoort. Hierdoor krijgen we een goed beeld van het aanbod van aangepast vervoer in de Kempen en worden de noden zichtbaar. Eind december loopt het proefproject af en hopen we dit structureel te verankeren en open te trekken naar gans de provincie.”

Het Mobiliteitspunt Kempen

Het Mobiliteitspunt Kempen is bereikbaar op het nummer 014 585 575 en via mail naar mobiliteitspuntkempen@iok.be.

Deze nieuwe dienst is toegankelijk voor iedereen met een mobiliteitsbeperking die woont in één van de 27 gemeentes en steden van het arrondissement Turnhout: Arendonk, Baarle-Hertog, Balen, Beerse, Dessel, Geel, Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Herselt, Hoogstraten, Hulshout, Kasterlee, Laakdal, Lille, Meerhout, Merksplas, Mol, Olen, Oud-Turnhout, Ravels, Retie, Rijkevorsel, Turnhout, Vorselaar, Vosselaar en Westerlo.