Om het diamantair erfgoed in de Kempen toegankelijk te maken voor iedereen, gaat het Diamantmuseum Provincie Antwerpen samenwerken met de vzw Briljante Kempen.

Deze vzw is een toeristisch samenwerkingsverband tussen de gemeente Grobbendonk, de gemeente Nijlen en het provinciebestuur. De vzw coördineert het toeristisch aanbod, dat opgehangen wordt aan het thema ‘diamant’. Hierdoor krijgt de streek een duidelijke identiteit: ‘De Briljante Kempen’.

Regionale ankerpunten voor diamantair erfgoed
Antwerpen is al jaren een belangrijk stad voor de diamantwereld. Peter Bellens, gedeputeerde voor cultuur, wil benadrukken dat het diamantair erfgoed van de provincie Antwerpen ook kan teruggevonden worden ver buiten de grenzen van de diamantwijk in de stad.

“In heel de Kempen vindt men talrijke unieke getuigenissen van een rijk diamant-verleden”, zegt gedeputeerde Peter Bellens. ”De Briljante Kempen wil de toeristische en culturele relevantie van diamantslijperij Lieckens in Nijlen en het Diamantmuseum van Grobbendonk verhogen door de sites op te waarderen tot twee cultuur-toeristische speerpunten van de provincie en tot de regionale ankerpunten voor diamantair erfgoed.”
 
Diamantverleden toegankelijk voor publiek
Ook Paul Verbeeck, burgemeester van Nijlen, noemt de samenwerking veelbelovend voor de toekomst van de regio: “Dankzij de coördinator kunnen we samen met de provincie en de gemeente Grobbendonk het toerisme in de streek een nieuwe impuls geven en tegelijkertijd het schitterende diamantverleden van de Kempen ontsluiten naar het ruime publiek toe. Wij zijn er vast van overtuigd dat de mix van onze natuur met prachtige fiets- en wandelpaden en het rijke erfgoed van onze streek een belangrijk toeristisch potentieel herbergen dat door deze samenwerking succesvol kan aangeboord worden.”

Diamantmuseum brengt diamantair erfgoed in kaart
Het Diamantmuseum Provincie Antwerpen maakt van de tijdelijke sluiting gebruik om zijn regionale rol als expertisecentrum verder uit te bouwen. Het museum heeft zich de komende jaren dan ook tot doel gesteld om het volledige diamantair erfgoed - materieel en immaterieel - van de provincie Antwerpen in kaart te brengen, te inventariseren, te bewaren en toegankelijk te maken voor het publiek.

Het samenwerkingsverband met de provincie Antwerpen en de vzw Briljante Kempen heeft als bijkomend doel de samenwerking in de Kempen tussen de sectoren toerisme, erfgoed, cultuur en natuur te stimuleren door hun raakvlakken te verbreden.