De eerste maand van de zomervakantie zet de provincie de actie ‘Vriend van de wasdraad’ in de kijker. Met deze actie daagt de provincie haar inwoners uit om de was aan de draad te drogen en de droogkast even rust te gunnen. “Wie zijn was aan de draad droogt bespaart 70 cent per droogbeurt.” licht Rik Röttger, gedeputeerde bevoegd voor leefmilieu, toe. “Drogen aan de draad is daarnaast ook veel beter voor je kledij, die blijven er langer mooi uitzien!” De provincie en Antwerpse gemeenten zetten de actie alvast in de kijker! De komende weken zal je waslijnen ontdekken in Antwerpen, Sint-Amands, Boom, Nijlen, Kontich, Mol, Oud-Turnhout, Brasschaat, Wuustwezel, Kalmthout, Heist-op-den-Berg, Westerlo, Lier, Ravels, Olen, Kasterlee, Essen en Schilde.

Met de actie ‘vriend van de wasdraad’ roepen het provinciebestuur en Ecolife de inwoners van de provincie Antwerpen op om twee weken de was aan de draad te drogen. Door de was aan de draad te drogen bespaar je immers heel wat geld en energie. “Wie bijvoorbeeld twee keer per week de was aan de draad droogt, bespaart zo makkelijk 70 euro per jaar.” verklaart Rik Röttger, gedeputeerde bevoegd voor leefmilieu. “Daarnaast moet je minder snel nieuwe kleding kopen omdat ze langer mooi blijven, dat is dus twee keer winst.” De hele maand juli hangen de provincie en een aantal Antwerpse gemeenten de was alvast buiten. Hiermee willen ze de actie in de kijker zetten en de tot nu toe niet zo zonnige zomer opfleuren. “Bij regenweer kan je je was trouwens gewoon op een rekje hangen in een goed geventileerde ruimte. Zo kunnen ook inwoners die geen tuin hebben gewoon meedoen met onze actie,” vult gedeputeerde Rik Röttger aan.

Vriend van de wasdraad toert door de provincie met zakdoekenmolen

In juli doet onze droogmolen vol ‘vriend van de wasdraad’-zakdoeken de ronde van de provincie. Wie dit wil kan van deze zakdoekenmolen een zakdoek plukken. Zo kunnen opdinsdag 2 juli passanten aan het gemeentehuis in Sint-Amands een ‘vriend van de wasdraad’-zakdoek van onze droogmolen nemen. Wie zich dezelfde dag nog op de site aanmeldt en intekent op de weetjes en nieuwsbrief maakt kans op een pakketje FSC-wasspelden of een waslijn. Waar de droogmolen de volgende keer verschijnt, vertellen we je op onze facebookpagina (www.facebook.com/vriendvan.be )!

Vrijdag 27 juli werd de actie afgetrapt in het Provinciale Groendomein Vrijbroekpark tijdens de Zomerse Grillen. Hier konden de aanwezigen de eerste zakdoeken plukken. Daarnaast konden de 700 aanwezigen deelnemen aan de eerste ruilbeurs. De Kringwinkel zocht voor ons heel wat hippe retrokledij bij elkaar. Wie een kledingstuk uit zijn kast meebracht, kon dit ruilen voor een kledingstuk aan onze draad. Deelnemers werden beloont met een zakdoek. De volgende ruilbeurs is gepland op zaterdag 3 augustus tijdens de Zomerpicknick van Regionaal Landschap de Voorkempen in het kloosterdomein van het College in Essen.

Vriend van-campagne

De provincie gelooft dat duurzaamheid en levenskwaliteit hand in hand gaan. Daarom lanceerde ze de campagne ‘Vriend van’. Tot eind 2013 stelt de provincie regelmatig een nieuwe actie voor die inwoners aanzetten om op energie en in hun portemonnee te besparen én meteen ook duurzamer te leven. Een win-win dus voor iedereen. Geïnteresseerden kunnen surfen naar de website www.vriendvan.be of zich aansluiten viawww.facebook.com/vriendvan.be.

Gedeputeerde Rik Röttger is alvast enthousiast “De campagne ‘vriend van’ maakt het leven makkelijker op vele vlakken. Er zijn acties die tijdswinst opleveren, geld sparen, handig of gewoon leuk zijn.  Alle acties zorgen er bovendien voor dat je CO2-uitstoot kleiner wordt. We pakken uit met een hippe site en facebookpagina waardoor je zin krijgt om mee te doen. De  acties zijn ook heel eenvoudig, praktisch en verdeeld in 6 categorieën: huis en tuin, koken, op stap, vrije tijd & vakantie, was & plas en winkelen. Iedereen kan dus wel zijn of haar steentje bijdragen. Lukt het je praktisch niet om meer de fiets te nemen, dan misschien wel om rustiger te rijden, een brooddoos te gebruiken of kraantjeswater te drinken. Je kiest zelf welke ‘vriend van’ je wordt.”

Wie meedoet met de acties kan ook sterren verdienen.  Daartegenover zet de provincie dan een aantal engagementen. “Als alle deelnemers 25 000 sterren behalen dan delen we biologische croissants uit  aan een aantal fietsostrades van de provincie,” belooft gedeputeerde Rik Röttger.

 

 

 

 

Dus neem een kijkje op www.vriendvan.be, meld je aan en word vriend van de wasdraad! Meer info: www.vriendvan.bewww.facebook.com/vriendvan.be