EK hockey, EK rolstoelrugby en WK artistieke gym vormen speerpuntenDe provincie Antwerpen wil als gastvrije regio zoveel mogelijk sportieve manifestaties aantrekken.

Het Autonoom Provinciebedrijf Sport (APB Sport) van het provinciebestuur ondersteunt in 2013 zo’n 127 internationale sportmanifestaties in uiteenlopende disciplines.

“De provincie Antwerpen wil als sportieve provincie iedereen duurzaam aan het sporten en bewegen krijgen”, legt gedeputeerde voor sport Bruno Peeters uit. “Topsport fungeert daarbij als een belangrijke hefboom. Want zien sporten, doet sporten. Daarom steunt de provincie Antwerpen niet minder dan 127 (top)sportmanifestaties in 2013. Zo profileren we Antwerpen als de sportiefste provincie van Vlaanderen.” Sportadviseur subsidies Valerie Van Hauwaert: “Ieder sportevenement met een deelnemersveld van minimaal vier verschillende nationaliteiten komt in aanmerking voor een subsidieaanvraag. Wielrennen, veldrijden en loopevenementen blijven het populairst, maar ook sporten die traditioneel minder in de kijker staan, komen aan bod: touwtrekken, voltige, surfhengelen, noem maar op.”

Sportief en gastvrij
De provincie Antwerpen wil zich blijvend profileren als een sportieve en gastvrije provincie. En dat loont. Vijf jaar geleden werd gestart met het ondersteunen van internationale sportevenementen. In 2008 kregen 98 evenementen een financiële toelage, in 2013 is dit cijfer gegroeid tot maar liefst 127 evenementen in 66 verschillende sporttakken. De internationale manifestaties liggen mooi verspreid over heel de provincie. De stad Antwerpen mag de meeste evenementen verwelkomen. In 2013, het jaar dat Antwerpen Europese sporthoofdstad is, vinden maar liefst 41 van de 127 ondersteunde evenementen daar plaats. Maar ook in Turnhout, Mol en Mechelen wordt veel gesport.

Een aantal topwedstrijden springen in het oog. Naast het succesvolle BK veldrijden in het Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer in Mol het voorbije weekend, zijn er ook verschillende internationale toernooien van topniveau. Het gaat dan om het EK BMX in Dessel op 13 en 14 juli, het EK hockey in het Provinciaal Recreatiedomein De Schorre in Boom van 17 tot 25 augustus, het WK driebanden in de Lotto Arena van 16 tot 20 oktober en het WK artistieke gymnastiek in het Sportpaleis van 30 september tot 6 oktober. Op het vlak van gehandicaptensport – of G-sport – is het uitkijken naar het EK rolstoelrugby in ‘Extra Time’ in Hoboken van 10 tot 18 augustus. Met dit laatste zet de provincie haar G-sportbeleid nog eens extra in de verf.

Sporteventsprovant.be: internationale sportevenementen, sportaccommodaties en toeristische troeven op één website
In december lanceerde het provinciebestuur de nieuwe viertalige website http://www.sporteventsprovant.be. De website reikt binnen- en buitenlandse organisaties de nodige sportaccommodaties en –faciliteiten aan om in de provincie Antwerpen een (internationale) sportmanifestatie te organiseren. Maar niet alleen de organisatoren komen aan hun trekken. De integratie van een toeristisch luik met nabijgelegen hotels en bezienswaardigheden maakt het ook voor supporters en toeschouwers interessant om de website te bezoeken én de provincie Antwerpen te ontdekken. Ook alle internationale sportmanifestaties in onze provincie vind je makkelijk terug op http://www.sporteventsprovant.be.

Het Autonoom Provinciebedrijf Sport (APB Sport) van de provincie Antwerpen wil alle inwoners uit de provincie aanzetten tot levenslang bewegen en sporten in de meest kwalitatieve omstandigheden. Meer informatie over het APB Sport kunt u vinden op de website http://www.apbsport.be.